STED.......STED Kapak

.........
 
 
Sağlık Ocaklarımızdan


Çerçiler Sağlık Ocağı 
Ebe Nezahat Yüksel*

 Çerçiler bir köy olup Durağan ilçesine uzaklığı 22 km Sinop'a uzaklığı ise 145 km'dir.  Sinop'un Durağan ilçesine bağlıdır; fakat Çerçiler Sağlık Ocağı ve ocağımıza bağlı 24 köy Sinop'un en uzak yerleşim bölgesi olup Samsun il sınırlarına daha yakındır.
 Çerçiler köyü ve sağlık çalışmalarında bize bağlı 24 köyün 1999 yılı ETF verilerine göre nüfusu 11817'dir. Bu bağlamda yaklaşık bir ilçe nüfusuna yakındır. Arazi çoğunlukla ormanlarla kaplı olup, verimli tarım alanları kısıtlıdır. Genç erkeklerin çalışma sahalarının olmayışı, ekonomik yetersizlikler yöre halkını büyük kentlere göçe zorlamaktadır. 
 Bölgemizde okuma-yazma oranı çok düşük. Özellikle çalışmalarımızda birebir karşılaştığımız 15-49 yaş evli kadınların büyük bir çoğunluğu ilkokula bile gitmemiş, okuma-yazma bilmiyor. Halkın eğitimsiz olması biz sağlık çalışanlarının işini çok zorlaştırıyor. Verilen eğitimi, sunumları kavramakta zorluk çekiyorlar. Bu da bizim bağışıklama, bebek ve çocuk izlemlerimizde, gebe izlemlerimizde zorluklarla karşılaşmamıza neden oluyor. Fakat bu olumsuzluklar bizi yıldırmıyor. Ocak çalışanları olarak halk eğitimlerimize, hizmetlerimize büyük bir şevkle devam ediyoruz. 
 Sağlık ocağımız 1978 yılında hizmet sunumuna başlamış olup halen aynı binada koruyucu ve tedavi edici hizmetler vermektedir. Sağlık ocağı binası Çerçiler köyü girişinde, yol kenarında meyve ağaçları ile dolu bir bahçe içinde olup karşı tarafında jandarma komutanlığı bulunmaktadır. Köyde ilk öğretim okulu, orman işletmesi bulunmaktadır. Sağlık ocağımıza bağli 24 köy ve bu köylere bağlı 40 mahalleye sağlık hizmetini 1 doktor, 2 ebe, 1 sağlık memuru, 1 hizmetli yapmaktadır. 1 sağlık evinde ebemiz bulunmakta olup 8 sağlık evi kapalı durumdadır. 
Sağlık ocağımızın en büyük sorunu yıllardır çekilen susuzluk sorunudur. Sağlık ocağında ve 4 lojmanda su akmıyordu. Sağlık ocağının ve çalışanların su gereksinimi bahçeye bir hortumla gelen suyla karşılanıyordu. Bu su da yazın ve sonbahar ayında çok azalıyor hatta kesiliyor, ilkbahar ayında biraz artıyordu. İçme suyunu ise 1 km uzaklıktaki çeşmeden bidonlarla getiriyorduk. Sağlık ocağına ve 4 lojmana yıllardır ilk kez Mart ayının 21'inde su akmaya başladı. Musluktan su akması çok doğal bir şey fakat yıllardır akmayan musluklardan suyun akması bizi çok şaşırttı fakat bir o kadar da sevindi. Artık maşrapayla elimizi yıkamayacağız büyük su bidonları yaşantımızdan çıkacak. Dileyim suların sürekli  akması ve bizim çektiğimiz sıkıntıları görevi devralacak olan meslektaşlarımın çekmemesidir. 
 Sağlık ocağında son bir aya kadar suyun olmayışı, sağlık evlerinin boş olması temel sağlık hizmeti sunumunu güçleştirmiştir. Suyun olmayışı, sağlık ocağında RİA kursu almış elemanın olmayışı, aile planlaması hizmetlerini ve sağlık ocağında sağlık çalışanları ile doğum yaptırma oranlarını düşürmektedir. Olumsuz koşullar hizmet sunumumuzu kısıtlamaktadır. 
 Sağlık ocağımızın bulunduğu köy yazın çok güzel olup kış mevsimi çok soğuk ve karlı gün sayısı fazladır. Sağlık ocağının aracı Sağlık Grup Başkanlığı’nda durmakta olup her ay 10-12 gün sağlık ocağı çalışanları ile köy gezilerine çıkıyoruz. Köylere genelde her ay geziye gidiyoruz ama kış mevsiminde kar nedeniyle  yollar kapanıyor. 
 Rutin aşılama çalışmalarımız ve "Ulusal Aşı Günleri'den aşılama oranımız %100'e yakındır. 18-49 yaş kadın sayısı 2464 olup bunları yılda iki kez izliyoruz. 1999 yıl sonu 1-11 ay bebek sayımız 276 olup izlem sıklığımız 6,9'dur. Çocuk sayımız 1099 olup izlem sıklığımız 2.2'dir. Saptanan gebe sayımız 288 olup izlem sıklığımız 2.8'dir. 
 Etkin aile planlaması yöntemi kullananların oranı oldukça düşük olup %15’tir . Bir yılda doğan canlı bebek sayımız 205, loğusa izlem sıklığımız 1,5, hastanede doğum oranı %40,4 olup, kendi kendine doğum oranı  %54,1'dir.   Fenilketonüri kan örneği olma oranımız %100'dür. Bölgemizde fenilketonüri tanılı olgu bulunmamaktadır. 
 Sağlık ocağımızda laboratuvar teknisyeni yoktur. İlgili çalışanların çabalarıyla ufacık laboratuvarımızda gebelik testi (plano), hematokrit sayımı gibi testler yapılmaktadır. Sıtma kanı örnekleri alıyoruz. Kimyasal ve bakteriyolojik su numuneleri alınıp halk sağlığı laboratuvarına gönderiyoruz. Bölgemizde bulunan gıda satış yeri ve üretim yerlerinin denetimi yapılmakta olup belirli tarihlerde gıda numunesi alınıp Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilmektedir. 
 Anne ölüm hızı ve loğusa ölüm hızı % 0, kaba doğum hızımız ise oldukça yüksektir. Bölgemizde bulunan tüm okulların rutin aşıları yapılıyor. Sağlık ocağı hekimi tarafından yılda bir öğrencilerin sağlık taramaları yapılıyor. 
 Özel gün ve haftalarda okullardan toplu yaşanan yerlerde halk eğitimleri yapıyoruz.
 

.............................................Başa Dön.....Sayfa Başı