.......

.........
 
 
 
Bizce


 Eskişehir Merkez 5 No'lu Sağlık Ocağı, genel hedefleri ve amaçlarını sıralarken büyük oranda birinci basamak sağlık hizmetlerinin hedef ve amaçlarını da belirtmiş. Gerçekten de; birinci basamak sağlık hizmetlerinde, herkesin ulaşabileceği, ücretsiz, toplum katılımının sağlandığı, ayaktan tanı ve tedavi hizmetlerinin verilmesi amaçlanmaktadır. Bu hizmetleri sürdürürken, ekip çalışması en temel koşullardan biridir. 
 Sağlık Ocağınız, personel ve donanım açısından oldukça iyi durumda görülüyor. Ancak hedeflerinize ulaşmanız için gerekli olan bir aracınızın olmaması önemli bir eksiklik. Yine de; verileriniz incelendiğinde, tümünün beklenen düzeyde ya da beklenene yakın olduğu gözlenmekte. Örneğin; bölgenizdeki bebek ölüm hızı değerinin Türkiye geneline (binde 42,7) yakın ama biraz daha altında olması çok anlamlı. Bu, hem izlemlerin doğru olduğunu hem de verilen hizmetin iyi olduğunu düşündürüyor. Gelişmiş ülkelerde neonatal ölüm hızının postneonatal ölüm hızına göre daha yüksek olması beklenir. Ülkemizde de, neonatal ölüm hızının değeri giderek daha yüksek olma eğilimindedir.
 Bir ülkenin sağlık düzeyi göstergelerinden en önemlisi bebek ölüm hızı (BÖH) olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni doğum öncesi bakım, doğumun gerçekleştiği koşullar, aile planması çalışmaları ve bebeklerin iyi bakım alıp almadığı (örneğin bağışıklama çalışmaları) konusunda, kısaca anne ve çocuk sağlığını çok yakından ilgilendiren sağlık hizmetlerinin nasıl  verildiği hakkında fikir edinebileceğimiz bir veri olmasıdır. Bebek ölüm hızı Türkiye’de çok hızla düşmeyi sürdürmektedir. Bunu; büyük ölçüde sağlık ocaklarındaki izlemleri, aile planlaması çalışmalarında, bağışıklama çalışmalarına borçluyuz. Ancak yine de, BÖH’nin gelişmiş ülkeler düzeyine inmesi için, her basamak sağlık kuruluşunda daha yapılacak çok şey vardır. 
 Anne ölüm hızı da, en önemli ölçütlerden ikincisidir. Ancak, kayıtların çok iyi tutulmaması nedeniyle gerçek verileri bilememekteyiz. Sağlık ocaklarında 15-49 yaş kadın izlemlerinin düzenli yapılması  sorunu önemli ölçüde çözecektir. Sizi, ödülünüzden dolayı bir kez daha kutluyor, çalışmalarınızın sürmesini diliyoruz. Bilimsel ve dostça kalın.
 

....................................................