.......

.........
 
 
 
Siz Olsaydınız


 Yanıt 1: Ebe K.N. bence kusurludur. İlk önce hekim olmadan IV sıvı takmış ve açıklığı sağlamak için sympitan benzeri bir madde katmış. Normal koşullarda açıklığı 2 cm olduğu için hiçbir müdahale etmemesi gerekirdi.   Vakum uygulaması da büyük bir hatadır. Bebeği ve anne yaşamına riske atmıştır. Hastanın sezeryan ve ölü doğum öyküsü vardır. Ayrıca 5. doğum olduğu için riskli gebelik olarak değerlendirilmesi gerekir. 
 Bebeğin 5000 g olması ve başının ilerlememesine karşın doğum eylemini sürdürmesi de bir hatadır. Bu nedenle ebe 8/8 hatalıdır. Hastanın ve bebeğin yaşamını tehlikeye atmıştır.
  Dr. Kadriye Sudaş Oktay/Manisa
 
 Yanıt 2: Dosya dokuzu okuyunca uzun süredir düşündüğüm ve hem içimi hem ülke insanının sağlığını yemekte olan, bu sistem tırtırlarının yıktığı bir yaşam ağacı daha ortaya çıkmış, olduğunu gördüm. Nedendir bilinmez bizim ülkemizde sağlık devletin sırtında bir kambur olarak görülür ve bundan devleti kurtaracak her kişi bir kahraman olarak ödüllendirilir. Bunun için sağlık sektöründe çalışanlara az ücret verilir, dışarda özel sektörde çalışmasına göz yumulur (Devlet+özel sektörde çalışılan tek meslek). Sağlık kurumlarına az kaynak ayrılır. Hastaların özel sektöre gitmeleri sağlanarak, böylece devlet sağlıktan tasarruf eder. Sağlık kabinlerinden, muayenehanelerden, özel sağlık kuruluşlarından bazıları daha çok kazanabilmek ve hasta kaçırmamak için her türlü hastaya bakmakta, bunun sonucunda bazı hastaların sağlığı ile oynanmaktadır. Üstelik bu yerlerin ortam, bilgi, yapılan işin niteliği konusunda denetlendiğini hiç sanmıyorum.  
 Dosya 9’da da bence küçük bir sağlık özelleştirme olgusu yaşanmaktadır. Dosyayı okuyunca şu sorulara yanıt aradım: Ebe K.N. kaç yıllık ebe? Deneyimi, bilgisi nedir? Sağlık kabini açıp işlettiğine göre bilgisine güveniyor, tüm oluşacak sorunların sorumluluğunu alacak kapasitede olmalı. Ama öyle olmadığı görülüyor. Bana göre sağlık kabini işleten bir ebenin aşağıdaki konuları bilmesi gerekir. 
 1. Daha önce 4 doğum yapmış bir kadın için yaklaşık 10 saat süren bir doğumun, uzamış ve sorunlu bir doğum olduğunu, 
 2. İki kez sezeryanla doğum yapan bir kadının normal doğum yapmaması gerektiğini, 
 3. %5 dekstroz takılmış; bunun için de %80 olasılıkla uteretonik vardır. Eğer böyle bir şey varsa sezeryanla doğum yapmış kişiye indüksiyon yapılmıyacağını, 
 4. Leopord manevrası ile çocuğun iri bebek olduğunu, 
 5. Annenin nabız, kan basıncı ve fetüsün ÇKS’sinin izleminin yapılması gerektiğini bilmeliydi. Bu konuda ebe ya bilgisizliğinden ya da gelmiş para kaçmasın diye hastayı son ana kadar tutması tıbbi bir hatadır. 
 Bu olay hastane ya da sağlık ocağında olsa idi ebe 2/8 hatalı kabul edilebilirdi. Sağlık kabinindeki olayda ebe 6/8 hatalı kabul edilebilir. Sağlık kabinindeki olayda ebe 6/8 kusurlu olup, 2/8 kusur da ebeye bu hakkı veren kişilerdedir. 
  Dr.Alfert Sağdıç
  Görele Devlet Hastanesi/Giresun

 Yanıt 3: Gebeye takılan dekstroz içine herhangi bir şey konulmayışı, gebenin 4 gebeliğinin ikincisinin sezeryan, diğerlerinin  normal oluşu, normal doğum eylemine engel olmadığı, açılmanın tam olup vakum uygulaması için sertifikalı ise engel bulunmadığı, aynı uygulamada gerekli olduğu kanısındayız. Ama ebelerin vakum uygulama yetkisi olup olmadığını bilmiyoruz.  Eğer ebe uygulamada yetkili ise suç bulmuyoruz. Aynı zamanda ebenin bulguları ile hastane verileri arasında çelişki var. Hastane bilgilerine göre uygulama (vakum) hatası var. Oysa ebenin bulguları doğrultusunda uygulama gerekli. Ebe doğru zamanda karar vermiştir. Bilgiler çok aydınlatıcı değil, çelişkiler var. Bu bilgiler doğrultusunda biz de aynı uygulamada bulunurduk.
 Ebe Vahide Çelik, Ebe Hanife Ünlü/ Ankara 
 

 Dosya 9’a İlişkin Yüksek Sağlık Şurası Görüşü:
  Ş.M.’nin riskli gebe sınıfında olduğu, bebeğin iri ve hastanın eski sezeryanlı olması nedeniyle rüptür olasılığının yüzde yüz olduğu, ebe K.N.’nin olayda tam kusurlu bulunduğu, bebeğin ölümünün doğum travayı ya da rahim yırtılması sırasında oluştuğu, çocuk yapma yeteneğinin yitirildiği, yaşam tehlikesi geçirdiği, arızasının uzuv tatili niteliğinde olduğu, bebeğin uzamış ve güç doğuma bağlı asfiksiden ölmüş olduğu, canlı doğduğunu tıbbi delillerinin bulunmadığı, bebeğin anne karnında iken hangi aşamada öldüğünün var olan verilerle saptanamayacağı, ölümde ebenin kusurlu olduğu görüşüne varılmıştır.

Yeni Dosya: Dosya 11:
 Hastanın karnına demircide, sapından çıkan balyoz çarpmıştır. Hastada çarpma anında hastaneye gitmesini gerektirecek kadar şiddetli akut karın bulguları oluşmamıştır. Hasta hastaneye gitmeyerek köyüne gitmiştir. Hasta köyünde otururken karın yakınmasının artması üzerine devlet hastanesine getirilir ve buradan tıp fakültesi hastanesine sevk edilir. Hasta Ç.İ.  acil servis nöbetçi doktoru Dr. D.K. tarafından görülür ve genel cerrahi asistanı Dr. A.İ. konsültasyon için çağrılır (kendi ifadesi). Acil serviste yapılan fizik inceleme bulgularında hipogastrik bölgede hassasiyet (+) bulunur. Ayrıca istemli defans (+), rebound yok diye belirtilir. Hasta bir kaç saat gözlemde tutulur sonra akut karın düşünülmeyerek gönderilir. 
 Evine yollanan maktül ertesi gün yeniden hastaneye başvurur. Acilen ameliyata alınır. İleum perforasyonu saptanır ve ileostomi yapılır. Karında 3 litre fekaloit mayi vardır. Hastanın üre ve kreatin değerleri yüksektir. Sepsis tablosundadır. 
 Hasta 4 gün sonra sepsis tablosuyla ölür. 

 Dr. D. K.’nın hatalı olup olmadığı Yüksek Sağlık Şurası’na sorulmaktadır. 
 Siz olsaydınız kusur olup olmadığına, varsa derecesine nasıl karar verirdiniz?
 

....................................................