Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 17’ncisinde Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Melek Demir konuk oldu.

Varyantlarla birlikte salgının birçok ülkede dördüncü kez alevlendiğini belirten Demir, salgının toplum üzerindeki etkisini azaltmak için hem aşılamanın hem de hızlı tanı süreçlerinin son derece önemli olduğunu söyledi. Demir, “Pandemi süreçlerinde laboratuvar tanı çok önemli, şu an COVID-19’un laboratuvar tanısında kullandığımız en önemli testlerimizden biri, COVID-19 PCR testleridir” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda PCR testiyle ilgili sosyal medya mecralarındaki söylentilere de değinen Demir, “21 Temmuz 2021’de ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), COVID-19 testleri hakkında klinik laboratuvar ve test merkezleri için bir bilgilendirme yaptı.  Bu bilgilendirmede Aralık 2021 tarihi itibariyle COVID-19 testlerinin acil kullanım onayını kaldıracağı, bu tarihten sonra normal kullanım onayı almış PCR testlerinin kullanılacağı yer alıyordu. Bilgilendirmede yer alan başka bir nokta ise, PCR testlerinin hem COVID-19’u hem de grip virüsünü saptayacak biçimde geliştirilmesinin önerilmesiydi” dedi. Testlerin geliştirilmesiyle bir numune ile iki etkenin saptanabileceğinin altını çizen Demir, “Bu konu sosyal medyada PCR testlerinin olumsuz bir yönü varmış gibi yorumlanarak dolaşıma girdi” diye ekledi.

PCR testlerinde görülen “yalancı negatif” sonuçlarını örneklerin uygunsuz, yetersiz alınmasına ya da doğru zamanda alınmamasına bağlayan Demir, diğer test yöntemleri içinde PCR’ın “altın standart” seviyesinde olduğunu belirtti. Demir konuşmasını bitirirken salgınla mücadelede hızlı tanının, aşılamanın ve diğer koruyucu önlemlerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Demir, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • Salgınla mücadelede aşılama ile birlikte hızlı tanı süreçleri çok önemlidir.
  • PCR testleri, hızlı tanı sürecinde elimizdeki en önemli araçlardan biridir.
  • Sosyal medyada “PCR balonu patladı” gibi söylemler gerçeği yansıtmamaktadır.
  • CDC’nin yaptığı açıklamalar, PCR’ın geliştirilmesine dönüktür ve bu açıklamalar PCR’ın tanı süreçlerindeki önemi göstermektedir.
  • PCR testlerinin “yalancı negatif” ya da “yalancı pozitif” olarak sonuç vermesi, testlerden ziyade testlerin kullanış biçimiyle ilişkilidir.