1219 SAYILI KANUN

 

            Madde:14-Hudut ve merkezi Sıhhıye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince tayin edilecek mıntıkalarda birer etibba odası tesis olunur. Etibba odaları tabiplerin mesleki haysiyet ve menfaatlerine talluk eden bilumum meseleleri rüyet ve teşkil edecekleri divanı haysiyetler vasıtasıyla mesleki adaba riayetsizliği görülen tabipler, diş tabipleri ve dişçiler hakkında inzibati cezalar tayin ve tabipler arasında tahaddüs eden mesleki ihtilafatı hal ve tesviye der.

 

            Madde:15-Etibba odaları teşekkül eden mıntıkalarda işbu kanuna göre Türkiye'de icrayı sanat salahiyetini haiz bilumum etibbanın odalara dahil olması mecburidir. Memuriyet bu mecburiyetten istisnayı istilzam etmez. Odaların idariye ve kırtasiyesine ve divanı haysiyetlerle ali divanı haysiyet azasının hakkı huzur ve harcırahlarına tekabül etmek üzere odalar azalarından bir defaya mahsus olmak üzere bir duhuliye ve muayyen bir nispet dairesinde aidatı seneviye alınır.

 

            Madde:16-Etibba odaları divanı haysiyetleri adabı meslekiyeye riayet etmeyen tabipler hakkında tahriren ihtar, meclis huzurunda tevbih ve bir haftadan altı aya kadar muvakkat icrayı sanattan meni suretiyle mücazatı intibahiye tayin edebilirler.

 

            Madde:17-Etibba odaları heyeti idareleri heyeti umumiye tarafından iki sene için müntahap üçten beşe kadar azadan müteşekkildir. Reislerini aralarında reyi hafi ile intihap ederler. Divanı hasiyet yine heyeti umumiye tarafından da kezalık iki sene için evvelce müntahap iki azanın heyeti idareye iltihakiyle teşekkül eder. Heyeti idare ve divanı haysiyetler nısfından bir ziyadesiyle içtima edebilirler. Tesavii ara vukuunda reisin reyi tercih olunur. Ancak divanı haysiyet azasından biriyle etibbadan biri arasında tahaddüs eden ihtilafların veya divan azasından birine ait mesailin tetkiki esnasında meselede alakadar aza ve divanın kur'a ile taayyün edecek nısıf azası içtimaa iştirak etmeyerek yerlerine evvelce intihap edilmiş olan yedek azadan kur'a ile tefrik edilecekler ifayı vazife eyler.

 

            Madde:18-Odalar heyeti idareleriyle divanı haysiyetlerin ve bunların yedek azalarının evsafı ve sureti intihabı vazifeleri azadan alınacak duhuliye ve aidat ve divanı haysiyet azalarına verilecek hakkı huzur miktarları Sıhhıye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince tanzim edilecek bir nizamname ile tayin olunur.

 

            Madde:19-Evsaf ve şeraiti kanuniyeyi cami olmayan veya kendisine mevdu vezaifi ifadan imtina eden veyahut bitaraflığı muhil hareketi görülen oda heyeti idare ve divanı haysiyetleri Ali Divanı Haysiyet kararıyla Sıhhıye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletince fesih ve esbabı mucibesiyle oda mıntıkasında tamim ve intihabat tecdit olunur.

 

            Madde:20-Oda intihaplarının hitamını müteakip bir hafta zarfında müntahap aza içtima ederek reislerini reyi hafi ile intihap ederler. Reis intihabın netayicini ve aza ile yedek azanın esamisini ve aldıkları reyler adedini derhal Sıhhıye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletine bildirir.

 

            Madde:21-Divanı haysiyetlerin tahriri ihtar ve meclis huzurunda tevbih cezaları katidir. Muvakkaten icrayı sanattan meni hakkında verilen kararlarda Ankara'da bulunan Ali Divanı Haysiyetin tasdikiyle muteber olur. Ali divanı haysiyet berveçhi ati teşekkül eder.

            a)Sıhhıye Vekaleti Müsteşarının riyasetinde vekalet erkanı memurininden veya sair memurini sıhhıye arasından intihap edilecek üç tabip,

            b)Adliye Vekili tarafından intihap edilecek hakimler sınıfından bir zat,

            c)Tıp fakültesi meclisi müderrisini tarafından müntahap bir müderris,

            d)Biri asker ve diğer ikisi sivil olmak üzere odalar tarafından müntahap üç tabip

 

            Ali Divanı Haysiyet reis ve azası üç senede bir tecdit olunur. Eski azanın yeniden intihabı caizdir. Mahalli divanı haysiyetlerin kararlarının temyizi esnasında mahkum tabibin şifahi veya tahriri müddefaat ve itirazatı kabul edileceği gibi divanı haysiyetin mütalaatı da nazari dikkate alınır. Bu gibi kararların divanı haysiyete vürudu tarihinden itibaren azami bir ay zarfında ret veya tasdiki veya tadili lazım gelir.

 

            Ali Divanı Haysiyet, azasının nısfından bir fazlasıyla içtima edebilir. Tesavii ara vukuunda reisin bulunduğu tarafın reyi tercih olunur.

 

            Madde:22-Ali Divanı Haysiyet kararıyla muvakkaten icrayı sanattan menedilen tabip, bu müddet zarfında icrayı sanat edemez.

            Memur etibbanın memuriyetine mütaallik vazifelerine halel gelmez. Karar alakadarlarca malum olmak üzere sıhhıye ve muaveneti içtimaiye vekaletince münasip suretlerle ilan olunur.

 

            Madde:23-Umumi veya mevzii iptali his ile yapılan büyük ameliyeler behemehal ihtisas vesikasını hamil olan bir mütehassıs ile beraber diğer bir tabip tarafından yapılmak lazımdır. Mütehassıs bulunması veya celbi mümkün olmayan mahallerde yapılması zaruri görülen ameliyeler ile ahvali müstacele ve fevkalade bu hükümden müstesnadır.

 

            Madde:24-İcrayı sanat eden tabipler hasta kabul ettikleri mahal ile muayene saatlerini ve ihtisaslarını bildiren ilanlar tertibine mezun olup diğer suretlerle ilan, reklam ve saire yapmaları memnudur.

 

            Madde:25-Diploması olmadığı halde cerri menfaat için olmasa dahi herhangi suretle olursa olsun hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs bir aydan altı aya kadar hapis ve yirmibeş liradan beşyüz liraya kadar ağır cezayı nakdi ile mücazat olunur. Bu suretle icrayı sanat neticesinde Türk Ceza Kanunu itibariyle daha ağır cezayı müstelzim bir fiil işlenilmiş olduğu takdirde o fiile mahsus ceza verilir.

 

            Madde:26-Bu kanunun ahkamına tevfikan icrayı sanat salahiyeti olmayan veya her ne suretle olursa olsun icrayı sanattan mennu bulunan bir tabip sanatını icra ederse yirmibeş liradan ikiyüz liraya kadar hafif cezayı nakdi ile cezalandırılır.

 

            Madde:27-"5, 6, 10, 12, 15, 23, 24"üncü maddeler ahkamına riayet etmeyen tabipler beş liradan yüz liraya kadar hafif cezayı nakdi ile cezalandırılır.

 

            Madde:28-Ağır hapis veya beş seneden fazla hapis veya müebbeden hidematı ammeden memnuiyet veya meslek ve sanatı suistimal suretiyle işlenmiş bir fiilden dolayı iki defa mahkemece meslek ve sanatın tatili cezasıyla mahkum olan veya icrayı sanat etmesine mani ve gayrikabili şifa bir marazı aklı ile malul olduğu bilmuayene tebeyyün eden tabipler Sıhhıye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletinin teklifi ve Ali Divanı Haysiyet kararıyla icrayı sanattan menolunur ve diplomaları geri alınır.