Reklam
İSTANBUL'DA HEKİM TEPKİSİ SEL OLUP AKTI PDF  Array Yazdır Array  e-Posta
Pazartesi, 12 Ekim 2009 11:22

İSTANBUL'DA HEKİM TEPKİSİ SEL OLUP AKTI
PROF. DR. GÖKSEL KALAYCI HOCAMIZI ANMAK VE ŞİDDETE DUR DEMEK İÇİN PROTESTO YÜRÜYÜŞÜNE ÜÇ BİN KİŞİ KATILDI

Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın hunharca katledilmesini protesto etmek için İstanbul Tabip Odası'nın düzenlediği yürüyüş hekimlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

11 Kasım günü İstanbul Tıp Fakültesi'nin bahçesinde işlenen cinayetin ardından Türk Tabipleri Birliği 15 Kasım 2005 Salı günü saat 12:30-13:30 arasında bütün Türkiye'deki tüm hekimleri ve sağlık çalışanlarını halkımızla birlikte değerli hocamızı anmaya, "Nereye Gidiyoruz!" konusunu, şiddeti ortadan kaldırmak için düşünmeye ve tutum almaya davet etmişti.

İstanbul'daki protesto yürüyüşü saat 12.30'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bahçesinde başladı. Cerrahpaşa, İstanbul, Marmara Tıp Fakülteleri; Okmeydanı, Haydarpaşa, Şişli Etfal, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, Bakırköy Sadi Konuk, Bakırköy Doğumevi, Samatya, Yedikule, Taksim, Kartal, Göztepe, Haseki, Siyami Ersek, Vakıf Gureba, Beykoz Devlet, Süreyyapaşa ve diğer birçok hastane ile sağlık ocaklarından gelerek Cerrahpaşa'da toplanan hekimlere diğer sağlık çalışanlarının da katılmasıyla yürüyüşçülerin sayısı yaklaşık üç bine ulaştı.

Önde "Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın Anısına" kırmızı karanfillerle bezenmiş siyah çelenk ve "Hedef Tahtası Olmak İstemiyoruz/Sağlıktaki Sorunların Sorumlusu Hekimler Değildir" yazılı pankart taşıyan hekimler Cerrahpaşa'dan Çapa Tıp Fakültesi'ne yürüdüler.

Protesto gösterisine kalabalık katılım nedeniyle trafiğe kapanan Fındıkzade ve Millet Caddeleri boyunca devam eden yürüyüşte hekimlere yönelik şiddet alkışlarla protesto edildi. Yoldan geçen yayalar ve araçlarla çevredeki dükkanlar ve apartmanlarda oturanlar da protesto alkışlarına katıldılar.

Beyaz önlüklerinin üzerinde Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın fotoğrafı ve ellerinde kırmızı karanfillerle yürüyen hekimlerin taşıdıkları dövizlerde şu sloganlar yer aldı:

-          Hekime Yönelik Şiddete Son!

-          Sağlıklı Koşullarda Sağlıklı Sağlık Hizmeti Vermek İstiyoruz!

-          Farkettiniz mi? Sağlık Hizmeti Almak Hiç Bu Kadar Zor Olmamıştı!

-          Farkettiniz mi? Sağlıkta Hiç Bu kadar Şov Yapılmamıştı!

-          Farkettiniz mi? Yöneticiler Sorunlara Hiç Bu Kadar Duyarsız Olmamıştı!

-          Fark ettiniz mi? Hekimlere Yönelik Şiddet Hiç Bu Kadar Artmamıştı!

-          Hekimlerin Yaşama Hakkını Kim Koruyacak?

-          Acil Serviste Yumruklanmaya, Hastane Otoparklarında Kurşunlanmaya Son!

Ayrıca üzerinde Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ'ın fotoğrafının bulunduğu "Şov Yapmayı Bırak/Sorunlara Çözüm Üret!" ve Savaş Ay ile Fatih Altaylı'nın fotoğraflarının bulunduğu "Hekimler Ucuz Reyting Malzemesi Değildir/Basında Hekimlere Saygı" dövizleri ve Marmara Tıp Fakültesi'nin "Kurşunu Sıkan Ya Da Sıktıran Değil/ Haklı Olan Güçlüdür" pankartı da dikkat çekti.

Öğretim Üyeleri Derneği ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, İstanbul Barosu Başkanı Av. Kâzım Kolcuoğlu, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Zafer Kaplan, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Rıfat Yüzbaşıoğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli ve Aksaray Şube Başkanları Rabia Tuncer ve Songül Beydilli ile Dev- Sağlık İş Sendikası Y.K üyesi Zeynep Çelik yürüyüşe katılarak hekimlere destek verdi.

İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı önündeki otoparka ulaşan yürüyüşçüler Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın öldürüldüğü yere karanfiller bıraktılar.

Burada Basına açıklama yapan İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Keçer Prof. Kalaycı'nın öldürülmesini nefretle kınadı.

Hocamızın anısına saygı duruşunun ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof Dr. Gençay Gürsoy bu cinayetin, ne yazık ki, ne ilk, ne de son örnek olduğunu söyleyerek şunları belirtti:

''Uzun yıllardan beri sağlıkla ilgili sorunların hedefi olarak gösterilen hekimler, şiddetin de hedefi oldu. Özellikle acil birimlerde, genç hekimlerin yaşadıkları ortam bir can pazarıdır. Ayrıca Türkiye'de giderek yükselen şiddet ortamı öyle bir psikolojik atmosfer yarattı ki, insanlar diyalogla, konuşarak değil, şiddet gösterileriyle birbirleriyle ilişki kuruyorlar. Elbette bu kültürel dönüşüm sorunudur, ama yapılacak çok şey var. Örneğin sivil silahsızlanma kampanyasını buradan başlatmak bizim görevlerimizden biri. Neşelendiği, öfkelendiği zaman da bizim insanımızın silaha sarılması, artık değişmesi gereken ilkel bir tavırdır. Prof. Dr. Kalaycı'nın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Tüm yetkilileri ve herkesi, şiddete karşı göreve çağırıyoruz."

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu da Türkiye'de bugün tüm sağlık birimlerinde bir saatlik ''Düşünmeye Davet'' eylemi yapıldığını ve hekimlere yönelik şiddetin protesto edildiğini bildirerek, hekimler ile hastaları karşı karşıya getiren, sağlık ortamını güvencesiz hale sokan her türlü girişimin, ister "Sağlıkta Dönüşüm" adı altında hükümetten isterse reyting uğruna medyadan olsun, her nereden gelirse gelsin karşısında olacağımızı ve bu sürecin yakından takip edileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından hekimler ve sağlık çalışanları uzun süre alkışlarla cinayeti protesto ettiler.