Reklam
Şiddetle Başa Çıkmak
ŞANLIURFADA DR. VENHAR ONAT SALDIRIYA UĞRADI PDF  Array Yazdır Array  e-Posta
Pazartesi, 27 Eylül 2010 06:22

Şanlıurfa'da, Beykapısı Sağlık Ocağında görevli pratisyen doktor 28 yaşındaki Venhar Onat, bir hasta yakını tarafından tekme tokat darp edildi. Vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı darbeler sonrası hastanede tedavisine başlanan genç doktor 5 gün iş göremezlik raporu aldı.

Dr. Venhar Onat, hasta muayenesi sırasında kendilerini beklettiği iddiasıyla 22 yaşındaki bir hasta yakınının saldırısına uğradı. Sağlık ocağı görevlileri ile vatandaşların müdahalesi ile engellenen ve olay yerine gelen polislerce gözaltına alınan 22 yaşındaki İbrahim Demirkan, ifadesinin alınmasının ardından Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Şanlıurfa'ya 1,5 ay önce atandığını ve günde ortalama 100 hastaya baktığını anlatan Venhar Onat, "Ben odamda hastaları muayene ederken bana dayak attan İbrahim Demirkan içeriye girdi. Bu sırada ben bir kadın hastanın sırtını dinlemem gerekiyordu. İçeride bulunan İbrahim Demirkan'a dışarı çıkmasını rica ettim. Dışarıda kapı önünde bekleyen saldırgan, muayene kapısını vurmaya başladı. Ben muayeneyi bittirdikten sonra kapıyı açtım. Hastaları sırayla içeriye alacağımı söyledim. Bunun üzerine İbrahim Demirkan, bağırmaya başlayıp, 'sen beni nasıl bekletirsin, sen kimsin' diyerek yüzüme tokat atıp, tekmelemeye başladı. İçeri girmek istedim ama kapıyı açıp zorla içeriye girdi ve vurmaya devam etti. Sonra bu kişi araya girenler tarafından engellenip, polislere teslim edildi" dedi.

"1,5 aydır buradayım. Evlenecektim tayinim Şanlıurfa çıktı. Nişanlım Kayseri'de çalışıyor. Kendisi mühendis olduğu için Şanlıurfa'da iş bulması çok zordu. 6 yıl okudum emek verdim gecemi gündüzüme kattım. Millet bayramda ailesinin yanına giderken, ben burada hizmet veriyordum. Hizmetimin karşılığı dayak olmamalıydı. Buna isyan edilmezde ne edilir. Daha önce yine bir bayan doktora saldırı olayı olmuştu. Kadınların güçsüz olduğu düşünülüyor. Yaşadıklarımın ardından istifa etmeyi düşünüyorum."

ŞANLIURFA TABİP ODASI BASIN BİLDİRİSİ / 24 Eylül 2010

KADIN DOKTORA SALDIRI

Bugün Şanlıurfa’da artık mesleğimizin bir parçası haline gelen ve kamuoyu tarafından da kanıksanmaya başlayan bir olay gerçekleşti ve yine bir ‘erkek’ hasta yakını yine bir kadın doktora acımasızca arkadan saldırarak meslektaşımızı hayati tehlike oluşturacak şekilde darp etti.

İnsanlıktan nasibini almamış bu kendini bilmez adam öğlen arasında, yemek saatinde yatağındaki hastası ile ilgilenen Dr. Pınar SANCAK’a önce sözlü hakaret ve tehditte bulunup sonra da arkasını dönüp hastasının bakımı ile uğraşmasını fırsat bilerek kendisine olanca gücü ile saldırıp sırtını yumruklamış, kafasını duvara vurmuş ve arkasından da kendisine yardıma gelen personele bıçak çekmiştir. Daha sonra, yaptığının sorumluluğunu taşımaktan aciz olan bu zavallı yanındakilerle birlikte tehditler savurarak kaçmıştır.

Olayların tamamı güvenlik kameraları ve şahitler huzurunda gerçekleşmiştir. Şu an Dr. SANCAK hayati tehlikesi devam ettiğinden gözlem altındadır ve olayın şokunu atlatamadığından sürekli ağlamaktadır. Bundan önce defalarca benzer olayları kamuoyu ile paylaşmış, üzüntü ve nefretimizi iletmiştik. Ancak günü birlik, ülkenin dört bir tarafında ve özellikle de Şanlıurfa’da gerçekleşen hekimlere yönelik şiddet tahammül sınırlarının ötesine geçmiştir. Daha önceki basın açıklamalarında da dile getirdiğimiz gibi, biz bu eylemlerin birinci sorumlusu olarak Sağlık Bakanlığı’nın yanlış sağlık politikalarını ve her türlü tıbbi, sosyolojik, psikolojik ve felsefi alt yapıdan yoksun olarak yürüttükleri ‘Hasta Hakları’ adı altındaki popülist uygulamaları görmekteyiz.

Sağlık Bakanlığı, beyanatları ve uygulamaları ile hekimleri hiçbir dönemde olmadığı kadar toplum nazarında değersiz kılmış ve hedef göstermiştir.

Büyük bir sıklıkla gerçekleşen bu olaylar, yalnızca Sağlık Bakanlığının değil, aynı zamanda devletin diğer kurumlarının da memurunu haksız saldırılardan korumaktan aciz kaldığının açık bir göstergesi olarak önümüzde durmaktadır. Sayın Şanlıurfa Valisi şehrimizde göreve başladığında kendisine yaptığımız ziyarette Zat-ı Alilerinden tek bir ricamız olduğunu, onun da meslektaşlarımıza yapılan tehdit ve saldırılar konusunda hassasiyet göstermesi olduğunu söylemiştik. Ancak benzer olaylar günden güne azalmadı aksine fazlalaştı.

Dolayısıyla, tıbbi bilgi ve becerisi, hekimlik ahlakı ve insan ilişkileri ile örnek bir şahsiyet olan değerli meslektaşımız Dr. Pınar SANCAK’ın sırtına inen yumrukların, duvara çarpan başının, yerlerde sürüklenen hekim önlüğünün sorumluluğunu birileri üstlenmeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Aksi takdirde, gerek Şanlıurfa Tabip Odası olarak gerekse Türk Tabipleri Birliği olarak bu çirkinlikleri en yüksek perdeden protesto etmeye devam edeceğimizi ve yasal sınırlar çerçevesinde kalmak kaydıyla her türlü eyleme başvurma kararlılığında olduğumuzu kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

Şanlıurfa Tabip Odası Yönetim Kurulu A.

Prof. Dr. Şahin AKSOY

Oda Başkanı