Reklam
Şiddetle Başa Çıkmak
İZMİR TABİP ODASI HEKİME YÖNELİK ŞİDDET KARŞISINDA HUKUKSAL SÜREÇLER PDF  Array Yazdır Array  e-Posta
Çarşamba, 20 Ocak 2010 09:28
20.01.2010

Hekime yönelik şiddet olgularında yargıya yansıyan ve Oda’mız Hukuk Bürosu tarafından takip edilen davaların özeti aşağıda aktarılmıştır.

1-) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi servisinde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından silahla tehdit ve darp edilmesi üzerine başlatılan ceza soruşturması ve kovuşturmasında hekime hukuki destek verilmiş olup saldırgan hakkında İzmir 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2008/121 E. sayılı dosyası ile silahla tehdit ve hakaret suçundan kamu davası açılmıştır. Yargılama sonucunda, hekimi silahla tehdit eden ve darp eden sanığın, darp eylemi nedeniyle 10  ay hapis, silahlı tehdit eylemi nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

2-) Ege Üniversite Kadın Hastalıkları ve Doğum AD’da görevli asistan hekim hakkında, hasta yakını tarafından Başhekimliğe hitaben verilen şikayet dilekçesinin içeriğindeki hakaret içeren ifadeler nedeniyle, hekim adına manevi tazminat davası açılmıştır. İzmir 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın reddi üzerine karar temyiz edilmiş, temyiz incelemesi sonunda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararının gerekçesinde, hak arama özgürlüğünün sınırsız olmadığı, hastanın eleştiri sınırını aştığını, hekimin isminin Çağdaş olduğunu belirtmek suretiyle kendisinin çağdaş olmadığını ifade eden sözlerin kişilik haklarına aykırılık taşıdığı belirtilmiş ve hekime tazminat ödenmesi gerektiği kararı verilmiştir.

3-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli asistan hekimin, hastane dışında polisler tarafından darp edilmesi üzerine olaya hemen müdahale edilmiş, Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve Savcılık makamları nezdinde girişimlerde bulunulmuş, konu kamuoyu ile paylaşılmıştır. Olayın ertesi günü, 3 polis hakkında,  görevden uzaklaştırma kararı verilmiştir. Hekimi darp eden polisler hakkında açılan dava devam etmektedir.

4-)İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğini asistanı hekimin acil serviste görevli olduğu sırada, hasta yakınları tarafından fiili ve sözlü saldırıya uğraması üzerine olaya hemen müdahale edilmiş, Basın Sitesi Karakolunda saldırganlar hakkında şikayetçi olunmuş ve hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur.Saldırganlar hakkında, İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmış olup dava devam etmektedir.

5-) Kiraz Devlet Hastanesi acil servisinde görevli hekimin, görevi başında, bir siyasi partinin İl Genel Meclisi üyesi tarafından tehdit edilmesi ve hakaretlere maruz kalması nedeniyle, hekim adına,  Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, İzmir Valiliği İnsan Hakları İl Kuruluna başvurulmuştur. Şahıs hakkında, kamu görevlisine hakaret eylemi nedeniyle Kiraz Sulh Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştır. Dava devam etmektedir.

6-) Karşıyaka Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli bir hekimin  hasta yakınları tarafından saldırıya uğraması, hakaret ve tehdite maruz kalması sonucu olaya hemen müdahale edilmiş,  Örnekköy Polis Karakolunda saldırganlar hakkında şikayetçi olunmuş ve hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur. Saldırganlar hakkında, Karşıyaka 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2007/1838 E. sayılı dosyası ile tehdit suçundan kamu davası açılmıştır. Duruşmada vekil sıfatı ile şikayetçi hekimle hazır bulunulmuştur.  Hekim şikayetinden vazgeçmiş olmasına rağmen sanığın tehdit suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.

7-)İBB Eşrefpaşa Hastanesinde, bir hastanın saldırısına uğrayan hekimin şikayetçi olması üzerine İzmir 4. Sulh Ceza Mahkemesi 2006/816 E.sayılı dosyasında hekimin davaya müdahale talebinin kabulü üzerine müdahil vekili sıfatı ile takip edilen dava sonucunda,  Mahkemenin 2007/579 K.sayılı kararı ile sanık adli para cezası ile kesin olarak cezalandırılmıştır.

8-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hasta ve yakınlarının fiili saldırısına uğrayarak burunda ve parmakta kırık gibi ciddi olarak yaralanan üç hekimle ilgili davada, saldırganlar hakkında açılan kamu davası, hekimlerin vekili olarak takip edilmiştir. Mağdur hekimlerin davaya müdahil olarak katılması ile yapılan yargılama sonucu İzmir 1.Asliye Ceza Mahkemesi 2005/341 E.-2007/174 K.sayılı ilamı her bir sanığın toplam olarak 1 yıl 18 ay hapis ve 1467 YTL. ağır para cezası ile cezalandırılmasına, cezaların ayrı ayrı ve tamamen infazlarına karar verilmiştir. Sanıklar kararı temyiz etmiştir.

9-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde görevli asistan hekimin hastane acil servisinde hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine olaya müdahale edilmiş, olay kolluk kuvvetlerine yansıtılmış, hekimi tehdit eden hasta yakını hakkında kamu davası açılmış olup yargılama devam etmektedir.

10-) Çandarlı Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan bir hekimin hasta yakınları tarafından tehdit edilmesi ve hakarete uğraması nedeniyle hasta ve hasta yakınları hakkında açılan dava devam etmektedir.

11-)  Buca 17 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde görevli hekimin, hasta ve hasta yakını tarafından sözlü ve fiili saldırıya uğraması üzerine olaya hemen müdahale edilmiş, Buca Merkez Karakolunda saldırganlar hakkında şikayetçi olunarak hekim yanında ifadede hazır bulunulmuştur.

12-) Kemalpaşa Nöbet Ekibinde geçici görevli olduğu sırada bir hasta yakınının sözlü saldırısına maruz kalan hekime, emniyet ve savcılık aşamasında hukuki destek verilmiş, açılan davada hekimin talimatı üzerine şikayetten vazgeçilmiştir.

Son Güncelleme: Çarşamba, 20 Ocak 2010 09:30