Ana Sayfa
Haberler
Bağlantılar
Raporlar
Yönetmelik-Yönerge
Yayınlar
Tıbbi bilgiler
Ara
İletişim


hbalcioglu.jpg
Van Erciş Depremi TTB Değerlendirmesi

osarikaya.jpg
Van depreminde sağlık hizmetleri sınıfı geçti mi?

paket.gif
 





Kayıp Parola?
Hesabınız yok mu? Kayıt Ol
Kimler Sitede
Ev Koşullarında Suların Dezenfeksiyonu İçin Ne Yapmalı? Yazdır E-posta
Su kesintilerinin sık yaşandığı bu günlerde ev koşullarında suların dezenfeksiyonu için kolayca uygulanabilecek yöntemleri gözden geçiren bu yazıda klor tableti kullanımından kaynatmaya farklı yöntemlerle su dezenfeksiyonu hakkında bilgiye ulaşılabilir. EV KOŞULLARINDA SULARIN DEZENFEKSİYONU İÇİN NE YAPMALI?

Ev koşullarında suların dezenfeksiyonu

Bu yöntemlerden en eskisi ve en basiti kaynatmadır. Genellikle küçük çocukların içecekleri suyun ve içme suyunun elde edilmesinde yararlanılabilir. Bu su lezzetsiz bir sudur. Bu nedenle kaptan kaba boşaltılarak içerisine eriyik halinde CO2 ve O2 gazlarının girmesi sağlanır. Böylece suyun lezzeti sağlanmış olur.

Tentürdiyot:

Eczaneden alınan tentürdiyot, bir kısım tentürdiyot dört kısım su olacak biçimde sulandırılır. Eğer içme suyunun litresine iki damla katılarak yarım saat beklenirse bu su içilebilir. Eğer su bulanıksa (berrak değilse) bunun birkaç kat tülbentten süzüldükten sonra yukarıdaki yöntemle iyotlanarak içilmesi mümkündür.

Potasyum Permanganat:

Güçlü bir oksidan maddedir. Sularda organik madde oranı yüksekse etkisi çabuk (kaybolur. Genellikle bir litre suya yarım gram katılır. Yarım saat beklendiğinde bu su içilebilir. Özellikle sebzelerin dezenfeksiyonunda çok yararlıdır. Sebzelerin permanganatlı suda yarım saat bekletilmesi amacı sağlayacaktır.

Halozone ya da Kloramin :

Bunlar % 33 oranında klor içerirler. Tablet halinde üretilirler. Bir litre suya l, çok kuşkulu sularda iki tablet eklenerek yarım saat beklenir ve su içilebilir.

Kireç Kaymağı ile Klorlama (Kalsiyum hipoklorit): Kireç kaymağı fabri­kada elde olunduğunda % 33 - 35 oranında klor içerir. Isı, hava ile temas, oksitlenme gibi nedenlerle klorunu giderek yitirir. Bu nedenle kireç kaymağı kuru ve ışıksız yerlerde saklanır.

Klor suda fazla erimediğinden suda erimeyen kısmının gaz olarak uçacağı hesaplanmalıdır. İlke olarak kireç kaymağının içerisinde hesaplamaya uygun olması bakımından %25 oranında klor olduğu varsayılmaktadır, l litre suya 40 gram (iki çorba kaşığı) kireç kaymağı olacak biçimde bir bidonda karıştırılır. Bu su yarım saat kadar dinlendirilir ve dipte bir çökelti oluştuğu görü­lür. Üstteki çözelti klorlu sudur ve bu %l'lik ana çözelti ya da stok çözeltisidir. Bu % 1’lik ana solüsyon bir litreye üç damla damlatılarak kullanılabilir.

Üstteki bu çözelti dipte çöken kireç bulandırılmadan alınır. Bu çözelti plastik ve damlalıklı şişelere istenilen miktarda konularak saklanabilir. Işıktan korunursa iki hafta süreyle etkinliğini korumaktadır. Bu çözeltiden bir litre suya üç damla katılır ve yarım saat beklenecek olursa su içilebilir. Suda kükürt kokusu, ya da başka kokular varsa damlatılacak klorun iki misline çıkartılması gerekir. Su bulanıksa, süzülmelidir.

Çamaşır suyundan klor elde etme

Piyasada bulunan çamaşır suları çeşitli oranlarda klor içermektedir(sodyum hipoklorit olarak). %10’luk bir çamaşır suyu 1 ölçek çamaşır suyuna 9 ölçek su katılarak ana stok solüsyonu hazırlanır ve kullanılabilir.

ÖNEMLİ NOT

Olanak varsa hazır klor tabletleri kullanılmalıdır, pratik ve kolaydır. Tabletin türüne göre kullanım miktarı değişmektedir.

%1’lik stok solüsyonu bir damlasında yaklaşık olarak 0.5 mg klor içermektedir. İçilecek sulara litre başına üç damla yeterli olacaktır. Stok solüsyonu ihtiyaca göre yeterli olacak miktarda hazırlanmalıdır.

 

Klorun etki gösterebilmesi için suyla 30 dakika teması gerekir. Bu nedenle suya klor attıktan sonra yarım saat beklenmelidir.

Sebze ve meyvelerin dezenfeksiyonunda yıkama suyuna %1’lik stok solüsyonundan 15-20 damla damlatılıp 30 dakika beklenir daha sonra durulanır(bunun için içme suyu olarak klorlanan su kullanılabilir).

 

 
© 2014 TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri


TTB
Error!
Cannot connect to SQL Server.