Geleneksel Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu

Geleneksel Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp (GATT) Sempozyumu 28-29 Mayıs 2016 tarihlerinde yapılmıştır. Sempozyumun sonuç bildirgesi, sempozyum programı ve video linkleri aşağıda sunulmuştur.

Geleneksel Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

28-29 Mayıs 2016, İstanbul

Kamusal hizmetlerin daralması, sağlık hizmetlerinde piyasalaşma ve özelleştirmeler toplumu alternatif arayışlara yöneltmiştir. Piyasalaşma sürecinde kamusal hizmetlerle ilgili olumsuz söylemler, modern tıbba olan güveni zedelemiştir. Diğer yandan son 30-40 yıldır sağlık algısında değişme, bedenin fetişleştirilmesi, sağlığın bireyselleşmesi alternatif arayışlarla ilişkilidir. Günümüzde dünyada her üç kişiden biri GATT uygulamaları kullanmakta ve son 20 yılda kullanımın arttığı gözlenmektedir. Bu haliyle GATT bir ‘pazar’ haline dönüşmüştür ve artık devasa bir ekonomik boyutu vardır.

Bununla birlikte; ilaç için en temel nokta olan Ar-Ge süreci ve sonrasındaki faz çalışmaları, bitkisel ürünler için söz konusu değildir. Dolayısıyla bitkisel ürünler, ilaç geliştirme süreçlerinden geçmedikleri için güvenilir değildir. Diğer bir nokta, bitkisel ürünün tedavi edici etkisi olabilse bile bunun dozunun ayarlanması mümkün değildir. Ayrıca, bitkisel ürünlerin “doğal” olması zararsız oldukları anlamına gelmemektedir. Bitkisel ürünlerin diğer ilaçlar ile etkileşimi kişilerin sağlığını tehdit eden klinik tablolara neden olabilmektedir.

Sempozyumda bu saptamalara dayanarak aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir:

• Sağlık Bakanlığı GATT ile ilgili alanı düzenlemeli ve denetlemelidir. Konuyla ilgili oluşturulan mevzuat kanıta dayalı bilgilere dayanarak gözden geçirilmeli ve temel yaklaşım olarak tedbir ilkesi esas alınmalıdır.
  • GATT uygulamalarından çok azının sınırlı endikasyonlarda etkililik ve güvenliliği kanıtlanmıştır. Bu gerçeğin hekimlerle ve toplumla güçlü bir şekilde paylaşılması önemlidir.
  • Etkililiği ve güvenliliği bilimsel yöntemlerle gösterilmemiş ya da etkili ve güvenli olmadığı gösterilmiş GATT uygulamaları yasaklanmalı, Yönetmelik dahil ilgili düzenlemeler revize edilmeli, bu tür ürünler piyasadan çekilmelidir.
  • Bitkisel ürünlerin ruhsat izin sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın ağırlığı artırılmalıdır.
  • Dünya Sağlık Örgütü bitkisel ürünlerin ilaç olmadığını, güvenlik sorunu olduğu konusunda sürekli bültenler yayınlamaktadır; Sağlık Bakanlığı’nın da bu yönde bir bakış açısı ve uygulaması olmalıdır.
  • Türkiye’de aktarlar yeterince denetlenmemektedir; aktarlar ile ilgili geniş kapsamlı mevzuat hayata geçirilmelidir.
  • GATT reklamlarındaki yasaklar sıkı bir biçimde denetlenmelidir. Medya bu konuda sorumlu davranmalıdır.
  • Sağlığı tehdit eden GATT uygulamalarının yetkililere bildirilmesi için farkındalık oluşturulmalı, bu bildirim sağlık çalışanları için mesleki bir yükümlülük olarak görülmelidir. Meslek örgütü bilimsel olmayan ya da bilimselliği gösterilmemiş uygulamalarda bulunan hekimlere yaptırım uygulayarak kendisine verilen toplum sağlığını koruma görevini yerine getirmelidir.
  • Hekimler, tıbbi öykü alırken GATT konusunu özel olarak sorgulamalıdır. Bu sorgulamada hastada yargılanma ya da suçlanma gibi bir algı oluşmamasına özen gösterilmelidir.
  • GATT konusunda pek çok tıp disiplinin yer aldığı bağımsız ve özerk bilimsel bir yapı oluşturulmalıdır. Bu yapı;
    • GATT uygulamalarının bilimselliğinin araştırılması için bir politika oluşturulması,
    • GATT uygulamalarının bilimselliğine dair, özellikle de sık kullanılan fitoterapi ürünlerinin ilaçlarla etkileşimi konusunda kılavuz oluşturulması,
    • Toplumun bilgilendirilmesi,
    • İlgili düzenlemelere yön verilmesi

ve benzeri konularda yetki sahibi kılınmalıdır.

Sempozyum Programı ve Video Linkleri

TIBBIN ALTERNATİFİ OLMAZ

Açılış

1. GÜN

1. OTURUM:

GELENEKSEL, ALTERNATİF, TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI, TARİHİ VE EKONOMİ- POLİTİĞİ

Oturum Yürütücüsü: Dr. Osman Öztürk

“Geleneksel, Alternatif, Tamamlayıcı Tıp (GATT) Denilen Uygulamalara İdeolojik, Sosyal ve Ekonomik Açıdan Yaklaşım” Doç. Dr. İlker Belek, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD

“Ülkemizdeki Yeni Uygulamalar ile Birlikte Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Metotları Nedir? Ne Değildir?” Prof. Dr. Mine Sibel Gürün, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji AD

GELENEKSEL, ALTERNATİF, TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARINA FARMAKOLOJİK YAKLAŞIM

Oturum Yürütücüsü: Dr. Ali Çerkezoğlu

“Molekülden İlaca Ama Bitkiden Nereye?” Prof. Dr. Ersin Yarış, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fak. Farmakoloji AD.

“Bitkisel Ürünlerle Tedavilerde İlaç Etkileşmeleri” Prof. Dr. Şule Kalkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fak. Farmakoloji AD.

SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER/TEHDİTLER-I

Oturum Yürütücüsü: Prof. Dr. Nuray Özgülnar

“Bilime Karşı Yalancıbilim (pseudobilim) Örneği: Homeopati” Prof. Dr. Alper İskit, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji AD

“GATT Uygulamalarına Enfeksiyon Hastalıkları Açısından Yaklaşım” Doç. Dr. Aysel Çelikbaş, Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği