Ebola Hastalığı Görülen Ülkelere Ve/Veya Ülkelerden Havayolu Seyahatleri Olduğunda Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?

Seyahat etmek, Ebola hastalığı bulaşması açısından yüksek risk olarak tanımlanmamaktadır. Bunun nedeni, hastalığa dair en önemli ve en sık bulaşma yolunun hasta kişinin sıvı/salgı teması ile olmasıdır.

Bununla birlikte hastalığın sık görüldüğü bölgelere ve/veya bölgelerden yapılan havayolu seyahatlerinde dikkat edilmesi gerekli öncelikli konular aşağıdadır:

1.    SEYAHAT ANINDA

a.    Eğer hastalığın belirtilerinden herhangi birisi sizde gelişirse seyahatten sorumlu personelin haberdar edilmesi gereklidir. Bu belirtiler arasında; ateş, güçsüzlük, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, ishal, kanama yer almaktadır. Sayılan belirtilerin olduğu başka bir yolcu da görüldüğünde benzer bir yaklaşım önerilmektedir.

2.    SEYAHAT TAMAMLANDIĞINDA/VARIŞ YERİNDE

a.    Hastalığın belirtileri olan kişilerle hastalık nedeniyle yaşamını kaybetmiş kişilerle doğrudan temas etmekten kaçınılması önerilir.

b.    Hijyenin sağlanabilmesi çok çok önemlidir. Kişisel hijyenin sağlanması için özellikle su ve sabun kullanımı önerilmektedir. Alkol bazlı el antiseptiği de kullanılabilir.

c.    Hastalık belirtileri varsa/şüphe anında tıbbi yardım almak gerekmektedir.

Kaynak: http://www.who.int/csr/disease/ebola/ebola-infographic.jpg

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi