Yoksulluk öldürdü

altTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi İstanbul Esenyurt"ta bir alışveriş merkezi inşaatında çalışan 11 işçinin çadırlarda yanarak can vermesi olayıyla ilgili olarak yazılı basın açıklaması yaptı.

13.03.2012

Yoksulluk Öldürdü

Esenyurt"ta Marmara Park alışveriş merkezinin inşaatında çalışan 11 işçi çadırlarda yanarak can verdi. Erzurum, Ordu, Sivas, Van, Samsun Çarşamba, Erzurum"dan geldikleri belirtilen göçmen işçiler uykularında yakalandıkları yangından kurtulamadılar. İş cinayetleri gerçeği artık onar onar ölümlerle sürekli gözlerimizin önünde.

Bakanlık ise standart hale gelen kaza sonrası açıklamalarını yapmaya devam ediyor: “Yeni ‘İş Sağlığı Güvenliği’ (İSG) yasa tasarısı Meclise gönderildi, yasanın çıkarılmasından sonra herşey düzelecek.”

İstedikleri durumlarda saatler içinde yasa çıkartabilmelerine karşın nerdeyse yedi yıldır çıkarılamayan “İSG yasası” bir yana, güvensiz ve sağlıksız çalışma ve barınma koşulları aslında varolan mevzuatın uygulanmasıyla kesin olarak çözülebilir.

1973 İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü yanında, 2003 Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği uygulanabilse eğer, bu ölümler önlenebilir. Ama bunun için bu sorunu çözmeye niyeti olunması gerekli.

İşçiler ölüyor, bakanlık seyrediyor.

Zaman zaman “Biz patronların iktidarı değiliz” efelenmelerinden geri durmayan Hükümet, bu iş cinayetlerinin doğrudan sorumlusu olduğunun ne zaman farkına varacak?

Yaşadığımız kazanın barınma ve çalışma koşullarının halen memleketimizdeki yaygın durumu ifade ettiğini bunu da herkesin bildiğini ne zaman görecek?

Ülkemizdeki işçi sağlığı ve güvenliği sorunlarının taşeronlaşma ve güvencesiz çalışma ile ilgisinin ne zaman farkına varacak?

Göstermelik yeni toplantılarla, yeni mevzuat çalışmalarıyla, yetersiz denetimlerle,  çözümün gelmeyeceğini ne zaman anlayacak?

Şu soruyu ne zaman soracak?

“Biz Hükümet olarak iş kazalarını önlemeyi gerçekten istiyor muyuz?”

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ