Behçet Aysan ve Metin Altıok Şiir Ödülleri Töreni, 24 Aralık 2018 tarihinde, İstanbul’da Cemil Candaş Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bu yıl, Sivas katliamının 25. yılı nedeniyle, katliamda yaşamını yitiren iki büyük şair anısına düzenlenen iki ayrı şiir ödül töreni bir defaya mahsus olmak üzere birleştirildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından bu yıl 22. kez düzenlenen Behçet Aysan Şiir Ödülü Töreni ile Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından 11. kez düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü Töreni, Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Ödül törenine TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB geçen dönem Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve İstanbul Tabip Odası (İTO) yöneticileri katıldı.

Törenin açış konuşmalarını Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan ve Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok gerçekleştirdiler. TTB Behçet Aysan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda yer alan gazeteci-yazar Doğan Hızlan bir konuşma yaparak, her iki şairin de Türk şiirinin büyük ustaları olduğunu söyledi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman burada yaptığı konuşmada, iki büyük şairin katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçmesine karşın, ne yazık ki Türkiye’de sorunların değişmediğini kaydetti. Adıyaman, “25 yıl sonra bugün Türkiye’de hâlâ aynı sorunlarla boğuşuyoruz. Hâlâ demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten, adaletten söz edenler bizzat iktidar tarafından hedef gösteriliyorlar. İktidar, “kendinden olmayanlar” üzerindeki baskısını artırarak sürdürüyor. Gençler işsiz bırakılıyor, eğitim, çalışma, sosyal güvenlik hakları engelleniyor. Akademisyenler yargılanıyor, hatta ceza alıyorlar. Barış istemek hâlâ suç sayılabiliyor” diye konuştu.

Behçet Aysan, Metin Altıok ve Sivas katliamında tüm yaşamını yitirenler ile ödülü almasından kısa süre sonra yaşamını kaybeden şair Refik Durbaş’ı saygıyla andığını belirten Prof. Dr. Adıyaman, Metin Altıok Şiir Ödülünü alan şair Cevat Çapan’ı kutlayarak ve törene emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

“Şayeste” ve “Son Duraktan Bir Önce”

Seçici kurulunda Doğan Hızlan, Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Cevat Çapan ve Turgay Fişekçi’nin yer aldığı 22. Behçet Aysan Şiir Ödülü’ne “Şayeste” adlı kitabıyla, 30 Kasım’da hayatını kaybeden Refik Durbaş değer görüldü. Ödül, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel tarafından Refik Durbaş’ın hayat arkadaşı Bilge Durbaş’a verildi.

Seçici kurulunda Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Eray Canberk, Haydar Ergülen ve Şükrü Erbaş’ın yer aldığı 11. Metin Altıok Şiir Ödülü’ne ise “Son Duraktan Bir Önce” adlı son kitabıyla Cevat Çapan değer görüldü. Cevat Çapan’a ödülü, Kırmızı Kedi Yayınevi’nin sahibi Haluk Hepkon tarafından verildi. Çapan, “Böyle güzel bir gerekçeyle bu ödülü aldığım için çok mutluyum. Biz bu akşam kayıplarımızı anıyoruz. Behçet Aysan’ın sessiz çığlığını, Metin Altıok’un uslanmaz sevgisini ve Refik Durbaş’ın şiirlerindeki yaralı kuş sesini duyuyoruz. Burada olduğum için çok mutluyum” diye konuştu.

Törenin ardından Sevinç Erbulak, Hakan Gerçek, Cem Davran, Zuhal Olcay, Güvenç Dağüstün ve Selva Erdener tarafından Metin Altıok ve Behçet Aysan’ın hayatları ve şiirlerinden oluşan bir dinleti sunuldu. Sanatçılara piyanoda İbrahim Yazıcı, kemanda ise Elif Nayman eşlik etti.