İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Kadir Songür’e jiletle saldırarak ağır yaralayan sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması 10 Şubat 2020 tarihinde İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Mübetcel İlhan, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Obuz, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, Antalya, Aydın, Çanakkale, Denizli, Manisa Tabip Odası’ndan temsilciler, sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri, çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı Dr. Kadir Songür’e destek vermek amacıyla duruşmaya katıldı.

Duruşma sonrası adliye çıkışında, İzmir Tabip Odası tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de çok üzücü olayların üst üste yaşandığını belirterek, genel olarak şiddetin arttığını, sağlık alanında ise daha fazla arttığını söyledi. Sağlık sistemindeki sorunların hekimlere  ve diğer sağlık çalışanlarına şiddet olarak yansıdığını belirten Adıyaman, sistemdeki sıkıntıların biran önce düzeltilmesi, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini vurguladı. Adıyaman, bu konuda siyasi partilerle çeşitli görüşmeler yaptıklarını belirterek, sağlıkta şiddete yol açan uygulamaları içeren Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, her gün onlarca sağlık çalışanının şiddete uğradığını belirterek, bu şiddete karşı dur demek için 15 Martta Ankara’da olacaklarını ifade etti.

Dr. Kadir Songür’ün annesi Dr. Nergiz Songür de yaptığı konuşmada, “Bizler sağlıkçı olarak hastalarımızın hayatlarını kurtaran kişileriz, bizleri karşınızda görmeyin, bizler sürekli sizin yanındayız ve sizleri yaşatmak için görevimizin başındayız, sağlıkta şiddet sona ersin” dedi. Dr. Nergiz Songür, sürecin en başından bugüne kadar bize destek olan ve yanımızdan hiç ayrılmayan İzmir Tabip Odası’na, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’a, diğer illerden gelen tabip odaları temsilcilerine, sağlık meslek örgütleri temsilcilerine, sendika temsilcilerine ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Basın açıklamasını, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı okundu. Açıklamada, “Artık yeter! Tek bir sağlık çalışanının bile şiddete uğramasına tahammülümüz yoktur. Sağlıkta şiddeti önleyici yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Şiddeti körükleyen sağlık politikalarından vazgeçilene, sağlıkta etkin bir şiddet yasası çıkana dek mücadelemiz artarak devam edecektir” denildi. Sağlık çalışanlarının 15 Mart 2020 tarihinde Ankara’da Büyük Beyaz Miting’de bir kez daha “sağlıkta şiddete karşı çıkmak için “çok ses, tek yürek” olarak bir araya geleceklerinin belirtildiği açıklamada, “Artık bilinmelidir ki “Ya Sağlıkta Şiddet Duracak Ya da Biz Sağlık Sistemini Durduracağız!” Şiddeti durdurmaya yönelik hiçbir sonuç alıcı, caydırıcı adım atmayan yöneticilere buradan sesleniyoruz.  17 Nisan 2020 günü “G(ö)rev”de olacağız!” ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.

Büyük Beyaz Miting’e davet

Sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri daha sonra İzmir Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenleyerek 15 Mart 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek Büyük Beyaz Miting’e çağrı yaptılar. Ortak açıklamayı okuyan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık çalışanlarının emeğinin bu kadar değersizleştirilip, böylesi fiili ve sözlü şiddete maruz bırakılmadıklarını belirterek, hiçbir ülkede sağlık çalışanlarının öncelikli talebinin sağlıkta şiddetin engellenmesi olmadığını kaydetti. Adıyaman, Türkiye’nin 81 ilinden, sağlık meslek örgütlerine üye olan olmayan tüm sağlık çalışanları, genci yaşlısı, atama bekleyeni emekilisi, her branştan tıp, hemşirelik, diş hekimliği, eczacılık, veteriner hekimlik, psikoloji, sosyal hizmetler ve sağlık bilimleri öğrencisi binlerce kişiyle birlikte; 15 Mart’ta Büyük Beyaz Miting’de Ankara’da olacaklarını belirterek, sağlıkta şiddete karşı olan herkesi Büyük Beyaz Miting’de buluşmaya çağırdı.

Basın açıklaması için tıklayınız.