2 ARALIK 2009 TTB – PandemİK [TTB – PANDEMİK İNFLUENZA A H1N1v (DOMUZ GRİBİ)BİLİMSEL DANIŞMA VE İZLEME KURULU TUTANAĞI PDF Yazdır e-Posta

2 ARALIK 2009,İSTANBUL

İstanbul Tabip Odası-3. Kat

Kurulumuz 2 Aralık 2009 tarihinde saat16:00-19:00 arasında İTO Yönetim Kurulu Toplantı Salonunda yapıldı.Üyelerimizden Selim Badur, Önder Ergönül, Gülbin Gökçay, Gülden Yılmaz, ÇağrıKalaça, Murat Akova ve Alpay Azap mazeretleri nedeniyle katılamadılar. Toplantıkurul başkanı Feride Aksu Tanık başkanlığında aşağıdaki gündemle yapılarak aşağıdakikararlar alındı:

TTB – PandemİK GÜNDEMİ,2ARALIK 2009-İTO

Sunu: Güncel gelişmeler ışığında Pandemi’de son durum: Muzaffer Eskiocak

Influenza A H1N1v Pandemisi tartışması;

Mutasyon ve yapılmasıgerekenler,

Direnç gelişimi

Sürveyans

Sağlık Bakanlığından bazı bilgilerinyazılı olarak istenmesi

Ölümlerin izlenmesi

Hastaların sağlığa erişimive hastalanacaklar için yeterli yatak ve yoğun bakım kapasitesinin varlığınınsorgulanması,

Influenza A H1N1v aşısı;

Aşılama’da neredeyiz?Aşılama oranını artırmak içinneler yapılmalı?

Aşı sonrasıistenmeyen etkiler nelerdir?

Aşı konusundaki yanlışaçıklamaların önüne nasıl geçebiliriz?

Aşılamayı artırmak için halknasıl ikna edilebilir?

Mutasyona uğramış virüs içinyeni aşı gerekli mi?

Kimler aşı olmalı?

Aşı ne kadar güvenli?

Aşı üretimi? Neden gerekli?Aiı üretseydik ne değişirdi?

Kamuoyuna yapılan açıklamalar da güven nasıl sağlanabilir?

Kanıta Dayalı Tıp ve bunauygun bilgilendirme nasıl olmalıdır?

Hangi uzmanların vekurumların açıklamaları dikkate alınmalı?

Başbakan( R.Tayyip Erdoğan),MHP Genel Başkanı(Devlet Bahçeli) Sağlık Bakanı( Reçep Akdağ) S.B. PandemiBilimsel Kurulu, bilim adamlarının açıklamalarının değerlendirilmesi ve medyadaçıkan haberler,

Sosyal bilimciler ve sağlıkiletişimcilerin kamuoyunu etkilemedeki rolü ve kurulumuzun bu uzmanlardan nasılyararlanabilir?

TTB – PandemİK ToplantıKararları

1. Muzaffer Eskiocak’ın önerileri ile SağlıkBakanlığına ve Üniversitelere yazı yazmak,,
  2. Salgın ilanı için Sağlık Bakanlığına çağrıyapmak.
  3. Katılım paylarının alınmaması için ivedi çözümüretilmesi için hükümeti uyarmak.
  4. İlaç tedavisine erken başlanması konusundauyarıcı açıklamalarda bulunmak.
  5. Toplum kökenli  pnömonilerde kuşkulanmak ve tipik olmayantüm olgularda antiviral verilmesini teşvik edici açıklamalarda bulunmak.
  6. Sağlık Bakanlığına, hastalığın kliniği vegidişatı ile ilgili bilgileri hekimlere ulaştırmak içinçağrı yapmak.
  7. Aşılama sonucu bağışıklamaya vurgu yapmak için“ölen 195 kişinin % 90’ı aşı olsalardı ölmeyeceklerdi” şeklinde biraçıklamada bulunmak.
  8. Aşı için zamanın geriye sardığını sağlıkotoritelerine ve kamuoyuna altı kalın çizgilerle açıklamak.
  9. Gazetelerin yayın yönetmenlerine ve sayfaeditörlerine ulaşıp doğru ve halkta kafa karışıklığı, korku ve panikyaratmayacak haberler yapmaları yönünde teşvik etmek abur cubur bilgiyideğil bu konuda yetkin bilim adamlarının yer aldığı TTB.PandemİK ve S.B.Pandemi Bilim Kurulu gibi kuruluşların bilgilerini dikkate almalarıyönünde telkinde bulunmak.)
  10. Mutasyon konusunda şimdilik endişe edecek birdurum olmadığını aksine aşılama oranı arttıkça mutasyon olasılığınında biro kadar azalacağına vurgu yapmak.
  11. Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı gibi yöneticileresorumluluklarını bir kez daha hatırlatıp kamuoyu oluşturucuları olarakbilimsel olmayan abur cubur bilgilerle kamuoyunun aklını çelerek aslındasalgının artmasında ve ölümlerde dolaylı olarak sorumlulukları bulunduğunuhatırlatmak.
  12. Bir sonraki toplantının 22 Aralık 2009 Salı günüİstanbul’da 10:30’da başlaması ve 13:30’da bir basın açıklaması için araverirmesi sonra yeniden 18:00’e kadar toplantıya devam edilerek 2009değerlendirmesi ve 2010 öngörülülerinin görüşülmesi.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
PANDEMİK İNFLUENZA A H1N1v (DOMUZGRİBİ) BİLİMSEL DANIŞMA VE İZLEME KURULU

GMK Bulvarı Şehit Daniş Tunalıgil Sok. No: 2 Kat: 4, 06570 Maltepe- ANKARA / TÜRKİYE
Telefon: (0 312) 231 31 79 (pbx) Faks: (0 312) 231 19 52-53