e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Ekim 2002  Sayı: 91

 

Deprem hastaneleri yapmak yerine tüm hastaneler hazır hale getirilmeli

Hem daha az masraflı, hem de bilimsel

  • "Deprem Hastanesi" kavramı bilimsel değildir. Doğal afetlerin daha sık yaşandığı ülkelerde bile bu konuda çalışma yapılmamıştır. Bilimsel olan, mevcut hastanelerin her türlü afete hazır hale gelmesini sağlamaktır.

7.gif (23286 bytes)Acil Tıp Derneği (ATD), İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi arazisine Deprem Hastanesi yapılacak olması ve bu konuda çalışmaların başlatılması ile ilgili  görüşlerini TTB Merkez Konseyi’ne de iletti.

1-"Deprem Hastanesi" kavramı bilimsel değildir. Doğal afetlerin daha sık yaşandığı ülkelerde bile bu konuda çalışma yapılmamıştır. Bilimsel olan, mevcut hastanelerin her türlü afete hazır hale gelmesini sağlamaktır.

2-Yapılması düşünülen Deprem Hastanesi aynı anda 1000 hastaya bakabilecek. Bu mantığa göre, İstanbul'u depreme hazır hale getirmek için yüzlerce daha Deprem Hastanesi'ne gereksinim vardır. Oysa yapılması gereken, eldeki tüm hastaneleri gerek fiziksel ve gerekse kurumsal olarak depreme ve diğer olası afetlere hazır duruma getirmektir.

3-Ülkemizdeki hastanelerin afet planları yoktur. Planı olan hastanelerde ise bu planlar tozlu raflarda beklemektedir. Marmara Depremi'nden sonra geçen üç yıl içinde Türkiye'de tek bir hastanede deprem ve/veya afet tatbikatı yapılmamıştır.

8.gif (34107 bytes)4-Hastanelerin afetlere hazırlanması ve Hastane Afet Planı (HAP) konusunda Acil Tıp Derneği tarafından 2000 yılında başlatılan ve halen devam eden çalışmalar sonucunda Bursa, Edirne, Ankara, İzmir, Aydın, Denizli, Antalya, İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Kayseri ve İzmit'de eğitimler düzenlenmiş (toplam 12 şehir, 21 eğitim konferansı ve 1411 kişi) ve tatbikat yapılmıştır. 1411 kişi farklı 120 hastaneden gelen hekim, diş hekimi, hemşire, paramedik, hastane müdürü, müdür yardımcısı, memur, tekniker, teknisyen, mühendis, halkla ilişkiler uzmanı ve güvenlik görevlilerinden oluşmuştur. Toplam 1411 kişinin katıldığı bu eğitim ve tatbikatlarda amaç, tüm hastanelerimizin afetlere hazır hale gelmesidir.

5-Yukarıda sözedilen bu eğitimlere katılan 1411 kişiye yöneltilen "Hastanenizin afet planı var mı?" sorusuna verilen yanıtlar: Hayır:334 kişi(%25), Emin değilim:456 kişi(%34), Evet:549 kişi(%41)

Katılımcıların %41'i böyle bir planın olduğunu geri kalan ise, ya planın olmadığını (%25) ya da emin olmadıklarını(%34) ileri sürdü. Yarıdan çoğunun afet planı konusunda bilgisinin olmadığı görülmektedir.

6-1411 kişiye sorulan "Hastanenizin afet planında yer almak ister misiniz?" sorusuna verilen yanıtlar: Hayır:54 kişi(%4), Evet:1328 kişi(%96)

Konferansa katılan toplam 1411 kişiden %96'sı hastanelerinin ya da çalıştıkları sağlık kurumunun afet planında görev almak istediklerini ileri sürmektedir. Böylece karşımızda hastanelerinde afet sonrası çalışmaya hazır, istekli bir kitle vardır.

7-"Hastaneniz afete hazır mı?" sorusuna verilen yanıtlar: Evet:143 kişi(%10), Emin değilim:564 kişi(%41), Hayır:675 kişi(%49)

Çalışmamızın en çarpıcı sonuçlarından biri, çalışmaya katılanlara yöneltilen, hastanelerinin afete hazır olup olmadığını içeren soruya aldığımız yanıtlar oldu:%20'si bu soruya kesinlikle katılmadığını, %29'u katılmadığını ileri sürdü. Bir başka deyişle çalışmada yeralan toplam 1411 kişinin %49'u hastanelerinin afete hazır olmadığını ileri sürdü.

Sonuç olarak;

Hastanelerimizin afet planları yoktur. Hastanelerde çalışan tüm görevliler afetlerde çalışmaya ve görev almaya hazırdır. Yapılması gereken, yeni binalar yapmak değil, hastaneleri güçlendirmek ve çalışanları deprem ve diğer afetlere hazır hale getirmektir. Böylece, daha çok sayıda insanımızı kurtarabiliriz.

HAP, hastanelerin kolayca uygulayabileceği, tüm personelin belli bir disiplin ve standart eğitimleri sonucunda kurumlarını afetlere hazır hale getirebilecekleri bir model sunmaktadır. ATD tarafından toplam 12 il'de gerçekleştirilen eğitim konferansları önümüzdeki günlerde ülkemizdeki diğer tüm hastanelerde gerçekleştirilmeye devam edecektir. Bu konuda bilgi almak isteyen ve HAP'nı öğrenmek ve kendi kurumlarında uygulamak isteyenler ATD Ofisi'ne başvurabilir(0 232 421 38 11-0 232 463 51 59).

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön