e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Ekim 2002  Sayı: 91

İzlenen ekonomik politikalar sağlığınızı belirliyor:

Sağlığınız için doğru seçin!

  • Kuşkusuz bugün içinde yaşadığımız olumsuz sağlık tablosunun sorumlusu MHP’ye, Sağlık Bakanı Osman Durmuş’a, bir bütün olarak 57. Hükümet’i oluşturan partilere, onun içinde yer alıp da son anda “yeni” olarak ortaya çıkanlara, IMF’ye bağlı bu programları devam ettireceğini söyleyen partiler hekimler de gereken ilgiyi göstereceklerdir.

99 Mayıs’ında kurulan güçlü koalisyonun en son hamlesi 2001 Şubat krizinden sonra yürürlüğe sokulan "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı" olmuştu. 57. Hükümet’in IMF’nin yol göstericiliğinde çıpa sistemi diye başladığı program çökmüştü. Yine halkı, çalışanları, eğitimi, sağlığı, göz önüne almayan bir program, doğrudan -IMF adına- Kemal Derviş’in gözetiminde başlatıldı. 57. Hükümet toplum nezdinde bütünüyle bitmiş olduğundan program gücünü “Kemal Derviş”ten alıyordu. Program 2002 Mayıs’ında bir yılını doldurduğunda, Kemal Derviş'e göre, "artık ülke ekonomisi seçimlerden bile etkilenmeyecek" bir güce kavuşmuştu (bir başka deyişle, bu program da - bir yıl içinde- dikiş tutmayıp çökmüştü ve acilen seçimlere gitmekte yarar vardı). Dolayısıyla vatandaşı "idare etmek için"  bir "yenilenmeye" gereksinim vardı.

Haziran 2002'den başlayarak süreç görünür kılındı; Temmuz-Ağustos 2002 ise, bunaltıcı yaz sıcaklarında kanımızı donduracak "sıcak gelişmelere" sahne oldu.

Hatırlatmaya gerek yok, en dışa bağımlı, en kökü dışarda politikaları izleyen, yoksuldan, çalışandan yana hiçbir adım atmayan 57. Hükümet’i oluşturan partiler kendilerini milliyetçi, ulusal sol ve benzeri sıfatlarla tanımlıyor, çalışanları ezen politikaların baş uygulayıcıları solu birleştirmeye; bu politikaların yürütülmesi için ortamı sağlayanlarda "ulusal sol" çağrısı yapmaya soyunuyorlardı.

Kuşkusuz bugün içinde yaşadığımız olumsuz sağlık tablosunun sorumlusu MHP’ye, Sağlık Bakanı Osman Durmuş’a, bir bütün olarak 57. Hükümet’i oluşturan partilere, onun içinde yer alıp da son anda “yeni” olarak ortaya çıkanlara, IMF’ye bağlı bu programları devam ettireceğini söyleyen partilere Türkiye’de yaşayan herkes gibi hekimlerde gereken ilgiyi göstereceklerdir.

Sağlıkta ülke insanının lehine politikaların temel hatlarını hatırlatmanın yerinde olacağı düşüncesiyle, bu sayıda TTB'nin kamudan yana ve eşitlikçi çizgisinin taleplerine yer veriyoruz (bir sonraki sayımızda seçime giren partilerin sağlıkla ilgili programlarından alıntılara yer vereceğiz).

Medyada öne çıkartılan partilerle iktidarda olanların söyledikleri ve yaptıkları ortada. Hep birlikte kendi taleplerimizin gerçekleşmesi için çaba harcamanın gerektiğini söylemeye ise gerek bile yok.

 

3 Kasım Seçimlerine Katılan Siyasi Partiler

Adalet ve Kalkınma Partisi

Anavatan Partisi

Bağımsız Türkiye Partisi

Büyük Birlik Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi

Demokratik Sol Parti

DEHAP

Doğru Yol Partisi

Genç Parti

İşçi Partisi

Liberal Demokratik Parti

Milliyetçi Hareket Partisi

ÖDP

Saadet Partisi

Türkiye Komünist Partisi

Yeni Türkiye Partisi

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön