e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Mart 2004  Sayı: 117

 

Behçet Aysan Şiir Ödül Töreni 11 Şubat'ta gerçekleştirildi…

Ödül “Susmalar Kitabı”na

6.jpg (62089 bytes)Türk Tabipleri Birliği'nin 2 Temmuz 1993'te Sıvas katliamında yaşamını yitiren şair Dr. Behçet Aysan ve 36 aydının anısına 1995 yılından bu yana verdiği Behçet Aysan Şiir Ödülleri töreninin dokuzuncusu gerçekleştirildi. 2003 Behçet Aysan Şiir Ödülü "Susmalar Kitabı" adlı yapıtıyla Aydın Şimşek'e verilirken, Ahmet Ertan Mısırlı "Ölüm Beyaz Gölge" ve Orhan Tüleylioğlu da "Boşluğun Parçaları" adlı yapıtlarıyla övgüye değer bulundular.

Dostları Işık Kansu ve Ali Cengizkan'ın Behçet Aysan'ı anlattığı geceye, Aysan'ın yakın arkadaşı sanatçı Tolga Çandar da türküleriyle katıldı. Behçet Aysan'ın şair kimliğiyle anlatıldığı konuşmalarda, Sıvasları unutmamaya, unutturmayaya dönük çabaların daha da artırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Tıp Dünyası - ANKARA - 2003 yılı Behçet Aysan Şiir Ödülü töreni 11 Şubat 2003 günü Ankara’da Ekin Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Ebru Nil Aydın ve Şahin Ergüney’in sunduğu törende TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek açış konuşmasını yaptı. Sıvas katliamının yakın tarihin en çirkin olaylarından biri olduğunu belirten Sayek, Behçet Aysan Ödülleri ile bunun unutulmamasına katkı sağlamak istediklerini, ödüle aday olanların ise bu çabayı güçlü kıldıklarını söyledi. Sayek, unutturmamak için daha çok çaba harcamak gerektiğini kaydetti.

Sayek’in ardından dostları şair Ali Cengizkan ve gazeteci yazar Işık Kansu Behçet Aysan’ı anlattılar. Şiirin artık metalaştığı ve ne yazdığının değil nasıl yazdığının önem taşıdığı bir ortamda Behçet Aysan’ın şiirlerinin daha da anlam kazandığını vurgulayan Ali Cengizkan,  törende ödül alanların kendisini bu konuda umutlandırdığını söyledi.

Işık Kansu ise, Behçet Aysan’ın anısına hazırlanan kitaba konmak üzere yazdığı yazısını okudu. Yazısında Sıvas katliamının ardından “Yetkim vardı ama haberim yoktu” açıklamasını yapan dönemin yetkililerini eleştiren Kansu, şu sözlerle dile getirdi “Behçet Aysan’ın ‘Eylül’ kitabına Ağıt”ını:

“Haberi yoktu ama, somut “yeni bir simya, yeni bir hayat”tan! Yetkiliydi ama, ‘Beni bu işe karıştırmayın’ derken,  dudak kıvrımlarında donmuş bir acı gülücük gibi önünden onlarca tahta sanduka geçerken... Onlar ki, yerçekimine yenilmiş kütlelerden saysan, değildi. Varlık desen, ancak göz göre göre yokluğa yakılmış, hiç kuşkusuz “yıldızlardan düşmüş” varlıklardı; o beceriksiz, vurdum duymaz yetkililikte. O gündür bu gündür “kocaman bir yanlızlıktır” benim için Behçet Aysan... Behçet Aysan, benim Eylül’ümdür. Geçen baharları gelecek baharlara erteleyen.”

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Arif Damar, Emin Özdemir, Ahmet Telli, Ali Cengizkan ve Ataol Behramoğlu’ndan oluşan ödül seçici kurulunun yaptığı değerlendirme sonucunda “Susmalar Kitabı” ile 2003 yılı TTB Behçet Aysan Şiir Ödülü’ne değer bulunan Aydın Şimşek’e ödülünü TTB Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek verdi. Behçet Aysan Şiir Ödülü’nün bir karşı duruşu, bir direnci, bir inancı, etik tutum ve değerleri simgelediğini belirten Şimşek, “Bunu kendimizle karşılaştırmamızı sağlayan TTB’ye ve Aysan Ailesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu. Şimşek, sözlerini Behçet Aysan’ın bir şiiriyle bitirdi.

Seçici Kurul’un “Ölüm Beyaz Gölge” adlı eseriyle övgüye değer bulduğu Ahmet Ertan Mısırlı da ödülünü TTB Merkez Konseyi üyesi Erhan Nalçacı’dan aldı. TTB’nin Behçet Aysan ve 36 aydın anısına böyle bir etkinliği düzenlemekle yaptığının bir vefa borcunun toplumsal bir vicdana dönüştürmek olduğunu belirten Mısırlı, “Onların ışığıyla gölgem düşecek şiirin üzerine” diye konuştu.

“Boşluğun Parçaları” adlı çalışmasıyla Seçici Kurul’un diğer övgüye değer bulduğu isim olan Orhan Tüleylioğlu’na ise ödülünü Seçici Kurul üyesi Ahmet Telli verdi. Tüleylioğlu da, Behçet Aysan’a yazdığı mektubu okudu. Aysan’ın bıraktığı boşluğun giderek büyüdüğünü belirten Tüleylioğlu, sözlerini “Yaşıyorsun, aramızdasın ağabey, görüşmek üzere” diyerek bitirdi.

Ödül töreni, Behçet Aysan’ın yakın arkadaşı olan sanatçı Tolga Çandar’ın türküleriyle sürdü.

Çandar, Behçet Aysan’ın en çok sevdiği türkülerden hazırladığı repertuvarını sundu.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön