e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Mart 2004  Sayı: 117

 

Siz puan toplarken Sağlık Bakanlığı sizin için(?!) Çalışıyor! İyi uykular, pardon...

Hayırlı performanslar...

Önemli Uyarı: Bu yazı okunduğunda herhangi bir puan verilmemektedir.

Uyarıya rağmen bu yazıyı okuyan biri olduğunuza göre puan toplamaktan daha fazla önemsediğiniz “işler” olduğu kesin. Bunların neler olduğunu bilmiyoruz ancak bilmelisiniz ki bu yazı sizi uyarmak için yazılmıştır.

Soru 1:             Nerden çıktı bu performans?

Yanıt 1:             Nasıl yani? Bu kadar abes bir soru olur. Tıp Dünyası’nın elinizdeki sayısında bu amaçla konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı müsteşar yardımcısıyla yapılmış devasa bir bilgilendirme yazısı var. Üşenmeyip okuyun, öğrenin.

Soru 2:             Nerden çıktı bu performans dedim!

Yanıt 2:             Haa, anladık, siz şu malum hayat felsefesine sahip kuşkucu insanlardansınız. Bu işde bir iş var’cılardansınız. Hükümet belli, IMF belli, yapalım bi güzellik anlayışı kuşkulu, hele bir de sizden dinleyelim işin aslını diyenlerdensiniz. Eh siz istediniz biz aktaralım (Anlatalım demiyoruz çünkü hükümet zaten söylüyor ve yuvanızı/yuvamızı yapıyor).

Soru 3:             Uzatma da başla, Bakanlık ne diyor?

Yanıt 3:

*Mevcut döner sermaye ile ek ödeme sistemi iyi işlemiyor, objektif değil.

*Türkiye’de yapılan işlemlerle ilgili iyi bir kayıt sistemi yok.

*Kamu sağlık kurumlarında verimlilik düşük, çalışanlar hizmete yönelik çaba içerisinde değil.

*Çalışanla çalışmayanın ayırt edilmediği çalışma ortamları verimi daha da düşürüyor. Yapılan işle katkı arasında bir paralellik yok.

*İnsanların yaptıkları işi ölçülebilir hale getirmek ve bu çerçevede ek ödeme yapmak yararlıdır.

*Verimlilik mantığının bu yolla girmeye başladığı yerlerde personelin dengeli dağılımından (kurum içi ve Türkiye geneli) hizmet üretiminin artmasına kadar olumlu dönüşümler başlar.

*Çalışan personel sonucunu katkısı oranında alır, böylece gelirini arttırma olanağı bulur.

*Sistemin yıllardır oluşturduğu olumsuz alışkanlıklar -otorite emretmeden- çalışanların birbirlerini denetlemesi vb. yollarla düzelir, çözülür, aşılır.

Soru 4:             Bunları okuduk, dinledik; fena sayılmaz, sen ne diyorsun!

Son yanıt:Pes diyorum! Allah aşkına kafanı kaldır da bak nereye gidiyorsun? Benim çok vaktim yok sana işin sonunu anlatayım. Önce SB’ca hazırlanan Sağlık Kanunu tasarısından şu uzun alıntıları okuman lazım:

“ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 İkinci Basamak Kuruluşları ve Görevleri

Madde 122....

Milli Savunma Bakanlığı ve üniversitelere bağlı olanlar dışındaki kamu hastaneleri, tüzel kişiliğe sahip, özerk, sağlık işletmesi olarak kurulur ve faaliyet gösterirler.

....

Hastanelerin teşviki

Madde 123...

Kamuya ait hastaneleri işletme hakları....en çok kırk dokuz yıl süre ile hastane kurabilen ve işletebilen tüzel kişilerden isteklilere kiralanabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sağlık İşletmelerinin Yapısı ve İşleyişi

Sağlık İşletmeleri

Madde 125...

Üniversiteler ve sosyal güvenlik kurumlarına ait olanlar dışındaki kamu hastanelerinden eğitim ve araştırma hastanesi niteliğindeki sağlık işletmeleri Bakanlığın, diğerleri il özel idarelerinin ilgili kuruluşudur.

Sağlık İşletmelerinin Birimleri

Madde 126...

Yönetim Kurulu, Sağlık İşletmesinin en üst düzeyde yetkili ve sorumlu karar organıdır.

Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri

Madde 129...

d)Sağlık İşletmesinde çalışacak sözleşmeli personel ile ilgili teklifleri karara bağlamak,

Personele ilişkin esaslar

Madde 142- Sağlık İşletmeleri personeli, İş Kanununa tabi iş sözleşmeleriyle çalıştırılır.

Kurumun.... çalışacak personelin...ücret hükümleri, Yönetim Kurulu’nca belirlenir

Kurumca gerekli görülen hallerde kadro karşılığı aranmaksızın, yabancı uyruklu uzman da çalıştırılabilir.

Geçici Maddeler

...

Geçici Madde 2- Milli Savunma Bakanlığına, üniversitelere ve sosyal güvenlik kuruluşlarına ait olanlar dışındaki kamu hastaneleri, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde, gerektiğinde birleştirilerek, Bakanlar Kurulu kararıyla Sağlık İşletmelerine dönüştürülür....Sağlık İşletmesine dönüştürülen hastanenin mevcut döner sermaye varlığı, işletmenin ilk sermayesine katılır.

Sağlık işletmesi uygulamasına geçirilen kuruluşun personeli ile diğer personeli istekte bulunmaları halinde ve kuruluşun kabulü şartıyla yeni bir atamaya gerek kalmaksızın sözleşmeli olarak çalıştırılabilirler.

İlgili sağlık kuruluşunca sözleşme isteği kabul edilmeyen ya da sözleşme isteminde bulunmayan personel, sağlık kuruluşunun talebi ve kurumlarının uygun görmesi halinde uygun bir kadroya naklonulur.”

Biraz uzun oldu alıntı değil mi? İyi okuyup iyi anladın, değil mi? Ne performansı kardeşim? Yakında döner sermaye diye bir şey olmayacak ki döner sermayeden ek ödeme olsun! İyiye gidiyoruz duygusu yaratmak için belki -o da belki- önümüzdeki günlerde -o da büyük ölçüde hekimlere- fazla para verilecek. Verilecek ki gözlerinin önünü bile göremesinler. Biz, sen çok aldın ben az aldım, hemşire ne aldı vb .le uğraşırken bir bakacağız hastanemizin önemli yükünü çeken şirket elemanı arkadaşlarımızla aynı statüde, elimiz yüreğimizde, ne iş olsa yaparız triplerinde, hastane -pardon- işletme yönetim kurulu kapılarında, tanıdık peşinde, yağcılık içinde..

Kafandan, daha bu işin olması çok vakit alır biz emekli oluruz, geçiyorsa bavulu hazırla. Bak sağlık kuruluşlarını il özel idarelerine devredecek Kamu Yönetimi Yasası mecliste gemi azıya almış gidiyor. 

Performansa gelince.. Dur dur dinle. Bunun çalışanların hele de hekimlerin performansını ölçmekle hiçbir alakası yok. Performans ölçümü için tanımlanmış, standardize edilmiş görevler, çalışma ortamları ve her bir ünite ve kişi için performans tanımlarının yapılmış olması gerekiyor. Elbette bundan önce yani ilk adım olarak Türkiye ölçeğinde sağlık alanında temel beklentilerini ve temel performans ölçütlerini tanımlaman gerekli.  Mevcut hükümetin bu alandaki tanımları dışarı daha fazla kaynak aktarmaya -kendi iradesinin üstünde- endekslenmiş durumda. Dolayısıyla verimlilik denilen “şeyin” tek bir amacı var: Türkiye’de sağlık alanında çalışanlara ödenen ücreti devletin üzerinden olabildiğince atmak ve azaltmak, düşürmek… Hadi iyi performanslar…

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön