e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Temmuz 2003  Sayı: 108

 

“Halk sağlığı ve sağlıkta reform” çıktı

21.jpg (78899 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA - Dr. Ata Soyer, Dr. Bülent Kılıç ve Dr. Kayıhan Pala tarafından hazırlanan “Halk Sağlığı ve Sağlıkta Reform” kitabı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) yayınlarından çıktı. Dünya Bankası’nın Türkiye için yıllardan beri önerdiği ve AKP tarafından da benimsenen tezlerin incelendiği kitapta, hükümetler değişse de son 20 yılda sağlıkta öne çıkan “istikrarlı” çabanın adı konuyor: Kamu sağlık hizmetlerinin çökertilmesi ve özelleştirme.

Kitapta, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kayıhan Pala’nın “Dünya Bankası’nın Türkiye İçin Sağlık Politikası ve Genel Sağlık Sigortası” başlıklı çalışması yer alıyor. Dünya Bankası’nın Türkiye için önerdiği sağlık politikasını ve projelerini irdeleyen Pala, bazı bilinmeyenlere dikkat çekerken, “sağlık hizmetinin genel bütçeden finansmanı sağlanmadan, birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine öncelik verilmeden, nitelikli sağlık yöneticileri kadrosu oluşturulmasını kabul etmeden”, sağlık hizmetlerinde beklenen ve gereken gelişmenin sağlayamayacağını bir kez daha ortaya koyuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Kılıç da, kitapta “AKP, Aile Doktorluğu ve Sağlıkta ‘Dönüş’üm Programı”nı inceliyor. Kılıç, AKP Hükümeti ile birlikte sağlıkta sıkça dillendirilen bazı “kavram”ları irdeliyor. “Aile hekimliği”, “hekim seçme özgürlüğü”, “kaliteli hizmet”, “olumlu rekabet”, “istediğin hekime sevk” gibi, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın dilinden düşürmediği bazı ifadelerin arkasında nelerin olduğunu ortaya koyuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ata Soyer’in ise de, “AKP Hükümeti ve Sağlık” çalışması kitapta yer alıyor. Soyer, önce AKP Hükümeti’nin “reform” diye yansıtmaya çalıştığı projelerin hiçbirinin “yeni” ya da “özgün” bir yanı olmadığını açıklıyor. Projelerin teknik olmadığını, “politik” olduğunu saptayan Soyer, “çağdaş” ve “gerçekçi” olmadığının da altını çiziyor.

“Halk Sağlığı ve Sağlıkta Reform”, AKP Hükümetinin sağlık alanında gözden kaçırmak istediği bütün gerçeklere ayna tutuyor.

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön