e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Nisan 2003  Sayı: 102

 

Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı’nın isteği üzerine Türkiye’ye 10 bin doz çiçek aşısı gönderdi...

10 bin doz çiçek aşısı Türkiye’de

20 yılı aşkın süredir dünyada olduğu gibi Türkiye’de üretimine son verilen çiçek aşısının, istendiği takdirde Hıfzısıhha ve GATA’daki laboratuvarlarda üretilebileceği belirtildi. Üretim merkezlerinin hazır hale getirildiği ileri sürülürken, Türkiye’de çiçek virüsü saldırısına karşı gerekli önlemlerin alındığı kaydedildi.

Tıp Dünyası - ANKARA- ABD’nin Irak saldırısının ardından, olası bir çiçek salgınına karşı, Sağlık Bakanlığı’nın Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) istediği çiçek aşılarının Türkiye’ye geldiği öğrenildi. DSÖ’nün gönderdiği 10 bin doz çiçek aşısının, bir tehlike anında öncelikli risk grubu olarak kabul edilen askeri personel ve sağlık personeli için kullanılacağı bildirildi.

DSÖ, Türkiye’nin isteği üzerine 10 bin doz çiçek aşısı gönderdi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve uzmanlardan oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu, ihtiyaç duyulduğu takdirde Dünya Sağlık Örgütü tarafından çiçek aşısı gönderilebileceğini duyurmuştu. DSÖ ve Sağlık Bakanlığı arasında yürütülen görüşmeler sonucunda aşıların Türkiye’ye gönderildiği bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, aşılar, bir saldırı anında öncelikle virüsün ilk salınımına maruz kalan kişiler ile ilk müdahaleyi yapacak risk grupları tarafından kullanılacak. Askeri personel, sağlık personeli ve NBC (nükleer-biyolojik ve kimyasal silah) timleri olası bir tehlike durumunda risk grubu olarak nitelendirildiği için ilk aşamada elde bulunan dozlar bu alanda kullanılacak.

20 yıldır üretilmiyordu

Dünyada olduğu gibi 20 yılı aşkın süredir Türkiye’de de üretimine son verilen çiçek aşısı, DSÖ tarafından gönderilen dozların dışında Türkiye’de de üretilebileceği bildirildi. İhtiyaç duyulduğu takdirde üretim yapılabilmesi için Hıfzısıhha ve GATA’daki laboratuvarlar ve üretim merkezleri hazır hale getirildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri Türkiye’deki üretim merkezlerinin teknolojik açıdan donanımının çiçek aşısı üretimine uygun olduğunu bu konuda bir sıkıntı yaşanmayacağını savundular.

Türkiye’de hastalığın eradike edilmesi nedeniyle, 1980 yılından bu yana çiçek aşısı uygulanmıyor. Türkiye’de en son çiçek vakası ise 1957 yılında görülmüştü. DSÖ, herhangi bir bölgede çiçek hastalığı görüldüğünde alınması gereken salgın kontrol önlemlerinin ana stratejisi olarak vakaların ve yakın temaslıların aşılanmasını öneriyor.

Biyolojik silah olarak çiçek

ABD’de 11 Eylül saldırılarından sonra biyolojik ajanların silah olarak kullanılma ihtimaline karşı hazırlıklar yapıldı. Bu doğrultuda çiçek virüsünün de biyolojik silah olarak kullanılma ihtimaline karşılık ABD, 1980 yılından bu yana üretilmeyen ve uygulanmayan çiçek aşısını eski teknoloji ile 300 milyon doz üretti. Sivillere yönelik kitlesel bir aşılama uygulamasına geçmeyen ABD, acil müdahale ekiplerine çiçek aşısı yaptırdı. İngiltere’de ve Rusya’nın da elinde yeterli miktarda çiçek aşısı bulunduğu tahmin ediliyor. Irak’ın elinde çiçek virüsü bulunma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön