.......

.........
 
 
 
Okuduklarımızdan


ÇOCUKTA ATEŞ
 Editörler: Prof. Dr. Sükrü Cin, Uz. Dr Betül Ulukol
Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, 93 Sayfa, 1999, Ankara


  Ateş, doktorların karşılaştığı en sık sağlık sorunlarından birisidir. Eski çağlardan beri ateşin fazla önemsenmemesi gereken bir bulgu mu, yoksa hızla önlem alınması gereken önemli bir durum mu olduğu tartışmaları yapılagelmiştir. Ateş, yararlı olduğu düşüncesiyle yaklaşık yüz yıl önce aspirinin keşfine dek tedavi edilmemekteydi. Günümüzde ateşin, organizmanın inflamasyona karşı immun yanıtının önemli bir parçası olduğu bilinmektedir. 
 Doğal bir savunma mekanizması olduğunun bilinmesi ve doktor için etkili bir uyarı olmasına karşın ateş aileler için önemli bir korku nedeni olma özelliğini korumaktadır. Çocukta en ufak bir ısı artışı hemen girişim gerektirdiği düşüncesini tetiklemekte, gereksiz korku ve panik zaman zaman  yanlış hatta zararlı olabilecek uygulamaların yapılmasına yol açabilmektedir.
Ateş 39 0C altında immun sistemin güçlenmesini sağlar ve mikroorganizmaların yok edilmesini kolaylaştırır. Ateşe karşı doktorlar dengeli bir yaklaşım planı oluşturabilmelidirler. Bunun içinde ateşin denetim altına alınmasının yanı sıra ateşe neden olan hastalığın da ortaya çıkarılması gerekmektedir. 
 Çocukta Ateş kitabı hekimlere ateş konusuna bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır. Ateşin tanımı, fizyopatolojisi, sınıflandırılmasının ardından, ateşe neden olabilecek hastalıklar sistem sistem incelenmis, son bölümde de ateşin tedavisi anlatılmıştır. 
 

 TEMEL YENİDOĞAN SAĞLIĞI
 Editörler: Prof. Dr Fadıl Erdoğan, Doç. Dr. Saadet Arsan
 A.Ü Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D.125 sayfa, Ankara 1999


 Ülkemizin geleceği, pek çok yönü ile çocuklarımıza nasıl baktığımıza göre biçimlenecektir. Ancak geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımız için henüz yapılması gerekenlerin hepsini yapabildiğimizi söyleyemiyoruz. 
    Gelişmişlik düzeyinin göstergelerinden biri olarak kabul edilen beş yaş altı çocuk ölüm hızı ülkemizde henüz gelişmekte olan ülkeler düzeyindedir. Beş yaş altındaki çocuk ölümlerinin önemli bir bölümü yendoğan dönemine aittir. Yenidoğan ölümlerinin çoğu  doğum asfiksisi, doğum travmaları, prematüre doğumlar ve enfeksiyon gibi önlenebilir nedenlere bağlıdır. Ülkemizde doğumların dörtte biri sağlık çalışanları desteği olmaksızın gerçekleşmekte ve ancak %70-89 bir bölümünün doğum kaydı yapılabilmektedir. Yenidoğan sağlığı ile ilgili politikaların geliştirilmesi geç kalınmış, çok önem taşıyan bir girişimdir. 
      Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nca 1 ve 2. basamak hekimlerine yönelik temel yenidoğan sağlığı ilkelerini sunan kitabın içerdiği konular: prenatal bakım, yenidoğan resusitasyonu, yenidoğan incelemesi, rutin yenidoğan bakımı, yenidoğanda ısı kontrolü-hipotermi, yenidoğanda anne sütünün önemi, yenidoğanın lokal bakteriyel enfeksiyonları, yenidoğanda sepsis ve menenjit, neonatal tetanoz ve hasta yenidoğan bebeğin taşınması.
 

................................................................