Sağlık Ocaklarımızdan

70. Yıl Cumhuriyet 1 No’lu Merkez Sağlık Ocağı

Dr. Aydın Erdoğan*

70. Yıl Cumhuriyet 1 No’lu Sağlık Ocağı, Kırıkkale

 

Öncelikle bu tanıtım yazısının gerekçesini açıklamak isterim. Bizler öncelikle sağlık ocağında çalışan hekimler ve diğer sağlık çalışanları aslında çok fazla gayret göstermekte, vatandaşa hizmet etmek için büyük ölçüde fedakarlıkta bulunmaktayız. Ancak gerek idarecilerimiz gerekse hizmet sunduğumuz vatandaşlar tarafından sağlık ocakları ve burada yapılan çalışmalar küçümsenmekte ve sağlık ocakları bir takım angarya işlerin yapıldığı ara kurumlar olarak görülmektedir.  Bu anlayış bizleri üzmektedir.

 

Bu olumsuz koşullara karşın bizler sağlık ocaklarında çoğu zaman sağlıksız ortamlarda koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini sunmak için çaba harcamaktayız.

 

Sağlık ocağımız 1984 yılından bu yana devlet hastanesi, SSK hastanesi ve tıp fakültesi hastanesi üçgeninde tek katlı köy tipi binasında hizmet vermektedir. Sağlık ocağımız dört mahalleden oluşan yaklaşık 38 500 kişiye hizmet vermektedir. Nüfusumuzun büyük kısmını memur ve emekliler oluşturmaktadır. Ancak sosyoekonomik düzeyi çok düşük olan nüfus oranı yüksektir.

 

Sağlık ocağımızda beş doktor, sekiz sağlık memuru, iki hemşire, on ebe, dört lab. teknisyeni, iki memur, üç şoför ve üç hizmetli olmak üzere toplam 37 kişi çalışmaktadır.

 

Kişi başına düşen sağlık çalışanı incelendiğinde, bir hekime düşen ortalama nüfus 12.800, hemşireye düşen ortalama nüfus 9.610 iken bu sayı sağlık memurunda 7.688, ebede 3.844’dür.

 

1999 yılına ait verilemiz aşağıda sunulmuştur. 

 

Sağlık ocağımızda yürütülen hizmetlerden birisi de aile planlaması çalışmalarıdır. 1999 yılında toplam 40.752 aile planlamasına yönelik poliklinik yapılmıştır. Bölgemizde bulunan 15-49 yaş grubu kadınlardan 490’a RIA takılmıştır. 296 doğum kontrol hapı ve 1898 kondom talep edenlere verilmiştir.

 

Sağlık çalışanlarının bilgi ve becerisini arttırmak amacıyla haftalık olarak hekimler tarafından daha önceden belirlenen konular çerçevesinde seminerler hazırlanarak hizmetiçi eğitim yapılmaktadır.

 

Hizmetin sunulmasında bilgisayar kullanımı önemlidir. Bu nedenle sağlık ocağımıza bir bilgisayar temin etmiş ve verilerimizi bilgisayara girerek değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Beklentimiz Sağlık Bakanlığı’nın katkılarıyla tüm hizmetlerin bilgisayara girişini kolaylaştıracak programların oluşturulması ve bizlere sunulmasıdır.

 

Sağlık ocaklarının etkinliğini artırmak için iyi bir planlamanın yapılması önemlidir. Sağlık ocaklarının angarya işlerin yapıldığı bir kurum değil vatandaşın koruyucu hekimlik hizmetlerinin sunulduğu bir yer olarak hizmet sunması en büyük beklentimizdir.

 

Çocukluğumuzda ve gençliğimizde maddi ve manevi sorunu olmayan hekimler, artık bir takım ticari polemiklere girmek zorunda  hissetmekte ve bu hekimliği para getiren bir meslek olarak görmeyen bizleri üzmektedir.

 

Hep birlikte daha mutlu yarınlara...

 

Aşı Çalışmaları

DBT1

583

DBT2

475

DBT

567

BCG

615

Kızamık

601

PPD

532

 

İzlemler

Gebe

1078

Loğusa

226

Bebek

1376

Çocuk

1652

15-49 Yaş

228

 

Demografik (İstatistik) Veriler

Kaba Doğum Hızı binde

6.5

Nüfus Artış Hızı binde

2.8

Genel Doğurganlık Hızı binde

21,6

Kaba Ölüm Hızı binde

3,6

Bebek Ölüm Hızı binde

11,9

Neonatal Bebek Ölüm Hızı binde

3,9

Post Neonatal Bebek Ölüm Hızı binde

7,9

.......