STED.......STED Kapak

..
 
 
 
Ne Yapmalı?


Dr. Orhan Odabaşı*, Dr. R. Cenap Yıldırım**
*Asistan; S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği
**Yrd. Doç.; Kırıkkale Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı AD

 Bu sayımızda Giresun-Görele Devlet Hastanesi’den Dr. Alferd Sağdıç’ın aktardığı örnek olay üzerinden ‘ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketme’ konusunu irdeliyoruz.

Olay: Dr. S.B.K. bir yıllık pratisyen hekim sağlık evinden bozma bir köy sağlık ocağında çalışmaktadır. Köyde ikamet edecek iyi bir ev bulamadığı için öğretmenlerinde kullandığı servisle 16 km uzaktaki ilçeden gidip gelmektedir. Muhtar bu duruma itiraz edip şikayette bulunuyor. Kaymakam olaya karışmam diyor ve Sağlık Müdürü siyasi davranıp doktora karşı çıkıyor. Dr. S.B.K ne yapmalıdır?
 
 Dr. S.B.K., köydeki sağlık ocağında çalışırken, ilçeye her gün gidip gelmesi 12.05.1982 gün ve 2670 sayılı kanunun'un 42. maddesinde getirilen ek maddelerden Ek 2 maddesinde belirtildiği üzere yasal olmayan bir durum yaratmaktadır. Sözü edilen madde de belirtildiği üzere devlet memurları görev yaptıkları birimlerin olduğu yerleşim merkezinde ikamet etmek zorundadır ve mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin alarak yerleşim merkezinden ayrılabilmektedir.
 Dr. S.B.K'nın amiri olan Kaymakam'ın olaya olumlu bakması ve İl Sağlık Müdürü'nün olaya olumsuz bakması nedeniyle, Dr. S.B.K yasal olmayan bir durumla karşı karşıya kalmaması nedeniyle görev yaptığı köyde ikamet etmesi uygun olacaktır. Aksi halde hakkında soruşturma açılarak Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin C bölümünün g bendine göre aylıktan kesme cezası alabilir. 
 
 12.05.1982 gün ve 2670 sayılı kanunun 42. maddesiyle getirilen ek maddeler:
 Devlet maddelerinin görev yaptıklarının kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezlerinde (mücavir alanlar dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.
 Devlet memurları görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmeleriniz mensup oldukları kurumun yetkili amirlerce izin verilebilir.
 Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatiller de ancak yetkili amirin izniyle terkedilebilirler.
 
 MADDE 125 - (Değişik: 2670 - 12.5.1982) Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
....
 C - Aylıktan kesme: Memurun, brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
 a) Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmî belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,
 b) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,
 c) Devlete ait resmî belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak,
 d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,
 e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,
 f) Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,
 g) İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek,
h) Toplu müracaat veya şikâyet etmek,
 ı) Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,
 j) Yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak.
 

.............................................Başa Dön.....Sayfa Başı