STED.......STED Kapak

.........
 
 
 
Okuduklarımızdan


 MESLEKİ SAĞLIK ve GÜVENLİK DERGİSİ
 Türk Tabipleri Birliği Yayını, Üç Ayda Bir Yayınlanır, Ankara, 2000
 "Çalışanın çalışma ortamını, koşullarını ve çevresini etkileyebildiği, sağlıklı ve güvenli bir üretim ortamından kaynaklanan bedensel, ruhsal, sosyal optimal iyilik durumu..." 1990 yılı Uluslararası Çalışma Örgütü yayınlarında çalışan sağlığı böyle tanımlandı. 
  Çalışma koşulları sağlığı etkiler mi? Çalışanlar yaptıkları iş nedeni ile bazı tehlikelerle karşı karşıya mıdırlar? Bu tehlikeler önlenebilir mi?...
  "İş" olgusu ile birlikte işin getirdiği sağlık sorunları ortaya çıkmıştır. Sorunlarla birlikte bunların giderilmesi, ortaya çıkışının engellenmesi çabaları da başlamıştır. 
  Bugün çalışanların sağlıklı ve güvenli koşullarda çalıştırılmaları, sağlıklarının korunması, geliştirilmesi hekimlerin, sendikaların, meslek örgütlerinin, üniversitelerin, tek tek duyarlı kişilerin ve kamuoyunun ilgisini giderek artan düzeyde çekmektedir.
Dünyamız, bazı sonuçlarını önceden kestirebildiğimiz hızlı bir değişim yaşamaktadır. Bu değişim, toplumsal zenginliğin zaten adil olmayan dağılımındaki farkı giderek derinleştirmektedir.
  Ülkemize baktığımızda da sosyal politikaların bu duruma ayak uydurduğunu görüyoruz. Oysa tüm ülkeler için olduğu gibi bizim için de en önemli sorun çağa uyan yükümlülük ve hak dengesini yansıtan birikimi toplumun yararına  sunabilmektir. Yönetime egemen olan çağdışı yaklaşım ise her alanda olduğu gibi çalışan sağlığı ve güvenliği alanında da kendisini göstermektedir. Uluslarası Tahkim, yeni Sosyal Güvenlik Yasası, kayıt dışı ekonomi, sigortasız işçi çalıştırma, sendikal hak ihlalleri, grev kısıtlamaları, üretimin %29' unun çocuk emeğine dayalı olması, esnek üretim, taşeronlaşma, sağlıksız ve güvensiz çalışma ortam ve koşulları sonucu meslek hastalıkları ve iş kazaları...
 İş kazası hızı sıfıra doğru inmekte olan bir ülke iken, aynı zamanda iş kazası ölüm hızı değişmeyen bir ülke olmayı da becerebiliyoruz! SSK kayıtları benzer tabloyu meslek hastalıkları içinde çizmektedir.
 Çalışma ortamından ve koşullarından kaynaklanan meslek hastalıkları önlenebilir hastalıklardır. Benzer cümleleri iş kazaları içinde kullanabiliriz. Bu alan işçiden işverene, sendikacıdan hekime, teknik personele kadar geniş bir yelpazeyi ilgilendirmektedir.
 İçinde yaşadığımız gerçeklikde mesleki sağlık ve güvenlik kavramı bize "nereden" başlamalıyız, "ne" yapmalıyız, "nasıl" yapmalıyız sorularını sorduruyor. Hekimler kadar bu alanda duyarlı olan sendikalarımızla, meslek örgütlerimizle, üniversitelerimizle birlikte ve bu alana duyarlı tüm bireylerle ilgili birikimimizi paylaştığımız, bilgi alışverişi, iletişim amaçlı, mesleki sağlık ve güvenlik sorun ve çözümlerini tartışabildiğimiz bir platform yaratmayı hedefledik. Böylece elinize ulaşan "Mesleki Sağlık ve Güvenlik" dergisiyle birlikte yeni bir Türk Tabipleri Birliği yayını daha bu kervana katılıyor. 
 Mesleki Sağlık ve Güvenlik dergisi yola çıkarken yine bu alanın yeniden düzenlenmesine ilişkin irade ve araç olarak katkı ve desteklerinizi beklemektedir. Çünkü biliyoruz ki aslolan bu alanın öznelerinin donanımıdır.

İletişim Adresi: Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi
            GMK Bulvarı Şehit Daniş Tunalıgil Sok. No:2, Kat: 4 Maltepe/Ankara
Tel          : (0 312) 231 31 79
e-posta         :[email protected] 

....................................................