......... BİR DANIŞTAY KARARI IŞIĞINDA TABİP ODASI, SSK VE  “HEKİM YETKİSİ”

Av. Ziynet ÖZÇELİK
TTB Hukuk Bürosu

Türk Tabipleri Birliğinin, 1997 yılında "Hekim Yetkisi" konulu genelgesinin iptali için Sosyal Sigortalar kurumu aleyhine Danıştay 10.Dairede açtığı dava Mart 1999'da sonuçlanmıştır. (E.1997/552, K.1999/682) SSK genelgesini iptal eden gerekçe kararda, Türk Tabipleri Birliğinin işyeri hekimlerini atama ve çalışma onayı verme yetkisi tartışılmıştır. Anılan karar, Türk Tabipler Birliği ve tabip odalarının konuya ilişkin görüşleri ve uygulamaları ile paralellik göstermektedir. Aşağıda genelge ile ilgili süreçten sözedilerek Danıştay kararı ve sonuçları ele alınacaktır.
1-SÜREÇ   
Sosyal Sigortalar Kurumu, anılan genelgede işyerinde hastalanan işçilere SSK adına tedavi edici hekimlik hizmeti verilmesine ilişkin işyeri hekimleri ile yapacağı anlaşmalarda tabip odalarının çalışma onayını aramayacağını belirtmiştir. Bu genelge ile tabip odasının işyeri hekimlerinin atanması ve devamına ilişkin süreçteki etki ve varlığına son verilmesi amaçlanmıştır. Nitekim TTB adına açılan iptal davasında      Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu da SSK yanında davaya müdahil olarak katılmış ve TTB'nin bu süreçte yer almaması gerektiğini hararetle savunmuştur.
Türk Tabipleri Birliği tarafından, genelgenin iptali istemi ile açılan dava da özetle iki sav ileri sürülmüştür:
Birincisi SSK, kurum kanunun 114. maddesinde de belirtildiği üzere hukuka uygun olarak işyeri hekimliği yapmak üzere atanmış işyeri hekimleri ile kendi üstlendiği sağlık hizmetlerinin verilmesi için anlaşma yapabilir. Tabip odasının çalışma onayı verdiği işyeri hekimi hukuka uygun olarak atanmış hekimdir. Aksi halde bir işyeri hekiminin varlığından hukuken söz edemeyiz. İşyeri hekiminin atanması ve çalışma onayının verilmesine ilişkin tabip odasının hak ve yetkileri ise gerek 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunun 5. maddesinde, gerekse İşyeri Hekimlerinin Çalışma Şartları ile Görev ve Yetkileri Hakkında Yönetmeliğin (RG 4.7. 1980, No:17037)     7. maddesinde düzenlenmiştir. SSK işyerinde sağlık hizmeti sunumundan yararlanacağı hekimlerin yöntemine uygun atanıp atanmadığına bakmakla yükümlüdür. Genelge ile belirtilen hukuksal düzenlemeleri ortadan kaldırıcı bir düzenleme getirilmiştir.
İkinci sav ise Sosyal Sigortalar Kurumunun işyeri hekimlerinin atanma ve çalışma onaylarına ilişkin alanda yetkisinin bulunmaması nedeniyle düzenleme yapamayacağı, genelgenin bu nedenle de hukuka aykırı olduğudur.
SSK davaya verdiği yanıtlarda; tabip odalarının işyeri hekimliği alanındaki uygulamaları nedeniyle, tabip odası ile işverenler ve hekimler arasında sorunlar yaşandığı, esasen tabip odasının işyeri hekimlerinin atanması konusunda yetkisinin bulunmadığı, SSK'nun bu alanda düzenleme yapabileceği ve tabip odasının çalışma onayını aramakla yükümlü olmadığını ileri sürmüştür.
2-DANIŞTAY KARARI
Mart 1999’da, verilen ve genelgeyi iptal eden Danıştay 10. Dairenin kararı işyeri hekimliği ve işçi sağlığı alanının bütün tarafları için önem taşımaktadır. Ancak özellikle atama ve çalışma onayı verme yetkisine sahip olan tabip odaları için ise ayrıca bir öneme ve önümüzdeki dönem için yol gösterici bir niteliğe sahiptir. Kararda belirtilen önemli noktalar şunlardır;
İşyeri Hekimlerinin Çalışma Şartları ile Görev ve Yetkileri Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinde hekimlerin atanması yöntemi belirlenmiştir. İşverenler mahalli tabip odası aracılığı ile işyeri hekimi atayabilir. Hekimin tabip odası aracılığı ile atanması hukuksal düzenleme gereğidir.
-6023 Sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu 5. maddesinde, işyeri hekimlerinin çalıştıkları yerlerin sağlık hizmetlerinden ayrı olarak başka bir işyerinde ya da başka bir kurum adına ikinci bir görev yapmalarına elverişli bulunduğunun tabip odalarınca kabul edilmeleri zorunluluğu getirilmiştir.
-506 Sayılı SSK Kanunu'nun 114. maddesi ile işyeri hekimlerine bu görevleri yanında, SSK'nun üstlendiği sağlık hizmetlerini yerine getirebilme olanağı da tanınmıştır.        
-Getirilen hukuksal düzenlemelerle "... işyeri hekim sıfatıyla işçilerin işe giriş muayenelerinin yerine getirilmesi, işçilerin aralıklı kontrol muayenelerinin yapılması, iş kazası ve sürekli hastalık halinde dönüş muayenelerinin yapılması, kaza halleri için işyerinde ilkyardım organizasyonunun ve acil tedavinin yapılması, koruyucu aşıların yapılarak izlenmesi... gibi görevleri üstlenen doktorların, bu görevlerini aksatmadan Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan da "Hekim Yetkisi" alarak, bu kurumun üslendiği muayene ve tedavi hizmetlerini de sağlık standartlarına uygun olarak yerine getirip getiremeyeceğinin tabipler odasınca değerlendirilmesi amaçlanmıştır".
-İşyeri hekimlerinden, kendisinin yükümlü olduğu sağlık hizmetlerinin sunumundan da yararlanabilmesi öngörülen SSK'na, bu alanın dışında işyeri hekiminin atanması konusunda esasları belirleme ve düzenleme yapma yetkisi tanınmamıştır.
SSK işyeri hekimiyle yapacağı anlaşmalarda esas alacağı konuları düzenlemek yerine yetkisinin bulunmadığı bir alan olan "işyeri hekimi atanması" konusunda, tabip odasından izin belgesi alınması yolundaki yasal zorunluluğu da kaldırır nitelikte bir düzenleme yapılmıştır.
Bu itibarla, dava konusu genelgede 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununa uyarlık görülmemiştir.
SONUÇ
Ana noktalarıyla yer verdiğimiz Danıştay kararı ile tabip odalarının işyeri hekimlerinin atanmaları ve çalışma onaylarının verilmesinde düzenleme ve işlem yapmaya tek yetkili kurum olduğu, Sosyal Sigortalar Kurumunun bu alanla ilgili düzenleme yapmaya yetkili olmadığının altı çizilmiştir.
Anılan karar ile tabip odalarının önüne yeni bir görev de getirilmiştir. Kararda işyeri hekimlerinin tabip odası aracılığı ile atanacağı ve tabip odasının işyeri hekimliği görevi için çalışma onayının zorunlu olduğu belirtildikten sonra, bu hekimlerin SSK'dan "hekim yetkisi" alabilmeleri için bu görevi de yapıp yapamayacaklarının tabip odası tarafından ayrıca inceleneceği ve uygunsa onay verileceği belirtilmiştir. Bundan böyle hekimlerin SSK adına işyerinde sunacakları sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere yapacakları her türlü muayene ve tedavi hizmetleri için tabip odalarının değerlendirme yapmaları, yerine getirilmesi gereken bir görev olarak durmaktadır.

İçincekiler