........ İŞYERLERİNDE ZARARLI FAKTÖRLERİN ÖLÇÜM TEKNİKLERİ

Lütfi ULUSOY
Kimya Mühendisi İSGÜM

Özellikle üretim ağırlıklı sanayi işkollarında çalışanlar işin yürütümü sırasında bazı olumsuz faktörlere maruz kalmaktadır. Yapılan işe bağlı olarak farklılık gösteren söz konusu faktörler genellendiğinde 5 ana gruba ayrılmaktadır.
§ Kimyasal faktörler
§ Fiziksel faktörler
§ Biyolojik faktörler
§ Mekanik faktörler
§ Sosyal, ruhsal faktörler
İş riski analizi ile gerekli kişisel koruyucuların tespitinde ve mesleki hastalıkların önlenmesi için işyerlerindeki zararlı etkenlerin tesbiti ve standartlara uygun ölçümleri son derece önemlidir. Bu durumda gerekli teknik önlemlerin alınması, uygun kişisel koruyucuların seçimi, mesleki hastalıkların tanımı ve laboratuvar tetkiklerinin doğru olarak yapılabilmesi mümkün olabilir.
Maruz kalınan faktörün, düzeyi ve süresinin, yapılan işin, kullanılan kişisel koruyucuların belirtildiği ve belli periyodlarda hazırlanan iş risk analiz değerlendirme raporları işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından son derece önemlidir.
res7.jpg (45102 bytes)GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMÜ
Gürültü hemen tüm işyerlerinde ortaya çıkan ve fazlaca önemsenmeyen, ancak çalışma hayatının en önemli problemlerinden biridir. Korunmasız bir şekilde yüksek gürültüye maruz kalınması durumunda kalıcı işitme kayıpları ortaya çıkabilir. Bu sebeple gürültülü çalıştırmayı gereken işyerlerinde periyodik olarak gürültü ölçümlemeleri yapılmalıdır.
A) Lokal Ölçüm;
Çalışan gürültü kaynağına belli bir mesafede (tezgah ve makina başı, kontrol panosu vs.) çalışıyor ve kararlı gürültü söz konusu ise dB(A) cinsinden gürültü seviyesi ölçümü yapılır (resim 1:Gürültü ölçümü).
B) Kişisel Dozimetre ile Ölçüm;
Gürültülü çalışma ortamında çalışan kişilerin gürül-tüye maruziyet seviyesini belirlemek amacıyla dozimet-re kullanılır.
Çalışan belli bir tezgahta bulunmayıp kararsız/ darbeli gürültüye maruz veya gürültü seviyesi değişiklik gösteren yerlerde çalışması söz konusu ise çalışanın üzerini takılan kişisel dozimetre ile gürültü seviyesi ölçümü yapılır. Dozimetre, aynı zamanda gürültünün en yüksek seviyeye çıktığı (Max.peak) düzeyini de tespit eder.
C) Gürültü Haritası;
Bir işletmedeki tüm tezgah, makina ve ünitelerin gürültü seviyeleri tespit edilerek işyeri yerleşim planı üzerine 'Gürültü seviyesi eğrileri' veya 'Izgara haritası' metodları kullanılarak geçirilir.
§ İşyerlerinde oluşan gürültü için azami değerler İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü madde 22 de ve Gürültü Kontrol Yönetmeliği tablo 2 de belirtilmiştir.
GAZ-BUHAR ÖLÇÜMÜ
İşyerlerinde işin yürütümü sırasında oluşan gaz ve buharlar etkin önlemler alınmaması durumunda çalışma ortam havasına yayılmakta ve çalışanlar tarafından so-lunmaktadır. Söz konusu kirleticilerin ortam havasındaki kosantrasyonlarının tespitinde farklı metod ve tek-nikler kullanılır.
A)    Kolorimetrik Yöntem;
Cam bir tüp içinde bulunan ve duyarlı olduğu gaz ve buharlara göre özel maddelerle emdirilmiş ma-teryalden, çalışma ortam havası belli hacim ve hızda geçirilerek renk dönüşümünün sağlandığı bir yöntemdir. Ancak bu yöntemde ölçümü yapılan kimyasalın homo-loglarının karışım yaparak hatalı sonuç verme olasılığı mevcut olduğundan ortamdaki kirleticilerden emin olmak, gerekirse kullanılan kimyasalın kalitatif analizini yapmak gerekmektedir (Resim 2:Gaz ölçümü).
B) Kromatografik Yöntem;
Gaz pompaları vasıtasıyla çalışma ortam havası belli hacim ve hızda aktif karbon içeren cam bir tüpten geçirilerek ortamdaki kimyasalların aktif karbonda absorblanması sağlanır. Absorblanan kimyasallar ve bileşikleri kullanılan dedektörün duyarsız olduğu bir sıvıya desorbe edilerek gaz kromatografide kantitatif olarak analizi sağlanır.
C) Sensör-Dedektör Yöntemi;
Genellikle ölçümü yapılacak gaz ve bileşiklere hassas sensör, dedektör ve dalga boylarının kullanıldığı portatif cihazlar çalışanın üzerine takılarak veya sabit bir noktadan ölçüm yapılır. Bu tür yöntemde ek bir la-boratuvar çalışması gerektirmez ve ölçüm sonuçları cihaz monitöründe anında izlenebilir.
§ 'Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli Maddelerle Çalışı-lan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük'e ekli çizelge 1'de kimyasal maddelerin işyeri havasında bulunmasına müsaade edilen azami miktarlar belirtilmiştir.
res8.jpg (44074 bytes)TOZ-LİF ÖLÇÜMÜ
Toz pompalarına bağlı özel filtreler çalışanın solu-num seviyesine takılarak filtreden belli hacim ve hızda ortam havası geçirilir. Filtrelerde toplanan toz/lif; toplam toz, solunabilir toplam toz, solunabilir toplam lif veya tozdaki silis miktarının analizleri için gravimetrik, infraret spektrofotometre yada faz kontrast mikroskop yöntemleri ile analiz ve değerlendirilmesi yapılır (Resim 3:Toz numunesi alma).
§ 'Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük'e ekli çizelge 2 ve 3 'de çeşitli toz ve liflerin işyeri havasında bulunmasına müsaade edilebilen azami değerler belirtilmiştir.
SOLVENT-BOYA-YAPIŞTIRICI ANALİZİ
İşyerlerinde kullanılan ve içeriği tespit edilmek istenen kimyasallardan numune alma tekniğine uygun numuneler alınarak distilasyonu yapılır. Distilasyon sonucu elde olunan organik faz uygun dedektör ve kolon kullanılarak kromatografide analiz edilerek kantitatif analizi yapılır.
* 'İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 71. Maddesinde' solvent, tinerler ve benzerlerinden mamul eşya imalat sanayinde kullanılan her çeşit yapıştırıcı maddelerin içinde bulunan benzen miktarı (%1) den fazla olmayacaktır.' hükmü bulunmaktadır.
AYDINLATMA ÖLÇÜMÜ
Yetersiz veya uygun olmayan aydınlatma, iş verimini etkilemekte, yorgunluğa neden olmakta ve en önemlisi iş kazası olasılığını arttırmaktadır. Çalışma bölgesindeki aydınlatma düzeyi ölçümleri luksmetre cihaz-ları ile yapılır. Ölçümlerin sağlıklı olması için gece ve gündüz ölçümleri yapılarak suni ve tabi aydınlatmalar tespit edilmelidir.
§ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 18.maddesinde işyerlerinin çeşitli ünitelerinde olması gereken aydınlatma düzeyleri belirtilmiştir.
res9.jpg (45220 bytes)TERMAL KONFOR ÖLÇÜMÜ
Çalışanların maruz oldukları termal konfor şartları psikometre ve katatermometre kullanılarak tespit edilebilir. Söz konusu cihazlar kullanılırak ölçüm yapılan ünitenin kuru ve yaş hava sıcaklığı,bağıl nem ve hava akım hızı belirlenerek bir diyagrama uygulanması sonucu Etkin Sıcaklık Eşdeğeri (E.S.E) tespit edilir.Termal konfor şartlarının uygun olduğu ortamlarda E.S.E için normal değerler 17o ile 21oC arasındadır.
HAVA AKIM HIZI ÖLÇÜMÜ
Çalışma ortamının lokal, genel aspirasyonların ve hava akım hızları anamometre cihazı ile ölçülür. Özellikle periyodik yapılan ölçümler lokal ve genel aspirasyon sistemlerindeki teknik problemlerin erken tespitinde son derece önemli rol oynarlar.
ÖLÇÜMLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
§     Ölçümlerde kullanılan cihaz ve aparatlar standart ve nomlara uygun olmalıdır.
§     Gürültü ölçümleri kulak seviyesinde, toz ve gaz ölçümleri solunum seviyesinde yapılmalı, aydınlatma ölçümlerinde çalışılan tezgah veya iş göz-önüne alınmalıdır.
§     Özellikle gaz ve toz ölçümlerinde ölçüm süresi olabildiğince uzun tutulmalı, mümkün olabil-diğinde TWA (time weighted average), STEL (Short term exposure limit) veya CC (celing concentration) ölçümü alınmalıdır.
§     Ölçüm ve numune alma süresince doğal çalışma koşulları sağlanmalı,aksi durumlarda numune veya ölçüm iptal edilmelidir.
§     Ölçüm cihazlarının ve kullanılan laboratuvar araç ve gereçlerinin ölçüm öncesi ve sonrası kalibrasyonu yapılmalıdır.

İçincekiler