........ “ÇALIŞANLARIN VE ÇEVRESİNİN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ” TASLAK PROJESİ

MSG Dergisi Yayın Kurulu

Türk Tabipleri Birliği 47. Büyük Kongresi'nde alınan karar ve 3. İşçi Sağlığı Kongresi'nde kabul edilen "Çalışanların ve Çevresinin Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü" nün kuruluşuna ilişkin çalışmalar devam etmektedir.
Bu yazı Türk Tabipleri Birliği için hazırlanan taslak projelerden yararlanılarak, bir tartışma ortamı oluşturulması amacıyla hazırlanmıştır.

Giriş
Geçen yüzyılın başlarında belirli işlerde çalışan işçilerde belirgin hastalık tiplerinin sıklıkla görülmesi, bazı işlerde çalışan işçilerin yaşam sürelerinin kısalması, hekimleri iş-sağlık arasında ilişkiyi araştırmaya itmiştir. İş ve hastalık arasındaki ilişki 1911 yılında Milano'da ilk enstitünün açılması ile sonuçlanmıştır. Yataklı bir klinik olarak başlayan bu kuruluş; iş hijyeni, toksikoloji gibi bölümleri de içeriyordu. Temel çalışma alanı toza maruziyete bağlı pnomokonyozlardı. Bu ilk yataklı enstitüyü Moskova ve Paris'de benzer kuruluşlar izledi.
İkinci dünya savaşından sonra; endüstride yeni kimyasal maddelerin yaygın kullanımı, mekanizas-yonun artması, yeni üretim metotlarının kullanılmaya başlanması, çalışma koşullarında yaşanan değişiklikler vb. risk kaynaklarını da değiştirmiş ve belirlenmesini de güçleştirmiştir. Bu gelişmeler çalışanların sağlığına yönelik yeni yaklaşımları ve yeni yapılanmaları ortaya çıkarmıştır. WHO, ILO gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra çeşitli ülkelerde enstitü ve benzeri kuruluşlar oluşturuldu. Bu gün 97 ülkede 990 dan fazla enstitü ve benzeri kuruluş bulunmaktadır.
Ülkemizde tarihsel gelişim:
İlk enstitünün kuruluşu 1965 yılında, Çalışma Bakanlığına bağlı olarak kurulan İSGÜM'dür. Bu kuruluş ILO'nun projesi ve eksper yardımı ile SSK'nın sağladığı finansmanla kurulmuştur. Daha çok denetim ağırlıklı bu kuruluşun süreç içerisinde bir takım eksiklikleri görüldü. Bunun üzerine Dr. İsmail Topuzoğlu'nun müdürlüğü döneminde, İstanbul'da çeşitli iş kollarında çalışan işçilere hizmet veren Osmaniye Dispanseri, Ankara SSK Ulus Hastanesi'nde meslek hastalıklarına ayrılan 10 yatak ve işçi sağlığı araştırma enstitüsü olarak İSGÜM TÜM-SAB Projesi adı altında bir araya getirildi. Bu projenin Ankara koordinatörü olarak Dr.Engin Tonguç ve İstanbul koordinatörü olarak Dr.Haldun Sirer görevlendirildi. 2 tekstil, 1 plastik, 2 otomotiv ve 1 lastik fabrikası projeye dahil edildi. Bu fabrikaların işyeri hekimleri proje dahilinde 1 yıl görevlendirilerek işyeri-dispanser-hastane ilişkileri incelendi. Bu işyerlerinde iş kazaları, meslek hastalıkları araştırılarak projenin Ankara'daki yataklı tesisi ile ortak çalışmalar yapıldı. Laboratuarlar (toksikoloji ve ilk iş psikolojisi laboratuarı) kuruldu. Osmaniye Dispanseri önemli bir organik kurşun epidemisi ortaya çıkardı. Bu ilk çalışmalar çok zor şartlar altında ve SSK'nın yoğun tedavi hizmetleri içinde bir avuç hekimin büyük fedakarlıkları ile gerçekleştirildi.
Tüm bu çalışmalar SSK'nın, iş sağlığı alanında çalışma yapan kuruluşlarıyla tedavi hizmeti veren kuruluşları arasında sıkı bir eş güdümü zorunlu bir hale getirdi. Bu projede çalışan 2 koordinatör, 1973-1975 yılları ara-sında Almanya, Fillandiya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve İtalya'da çeşitli enstitüleri gezerek çalışmalarda bulundu. Sonuç olarak, mesleksel sağlık hizmetinin iyi bir şekilde organize edilmesi için; ilerde meslek hastalıkları hastanelerine dönüşecek birer meslek hastalıkları kli-niğinin Ankara, İstanbul ve Zonguldak'ta kurulmasına karar verildi. Ankara ve İstanbul klinikleri hemen kuruldu. 1976 yılı içerisinde iş hijyeni, iş psikolojisi, toksikoloji ve zamanına göre oldukça ileri fonksiyon laboratuarları ile birlikte bu iş klinikleri, ufak parsiyel bir yataklı enstitü niteliğindeydi. Dr. Engin Tonguç'un çok büyük mücadele ve gayretleri ile bu klinikler birer meslek hastalıkları hastanesi şekline dönüştü.
Ankara'da 100 yataklı Meslek Hastalıkları Has-tanesi ve İstanbul Kartal'da 300 yataklı Meslek Hastalıkları ve Mesleki Rehabilitasyon Merkezi kuruldu.
Ülkedeki ekonomik-politik iklim ve uygulamalardan etkilenen bu kuruluşlar zaman zaman çok büyük zorluklar yaşadı. İSGÜM tamamen bakanlığa bağlı bir kuruluş olup tamamiyle bir denetim enstitüsüdür. Fizik kimya ağırlıklı olup, işin tıbbi yönü hemen hemen hiç yoktur.
Geçmişimiz, bizlere, Çalışanların Sağlık ve Güvenliği Enstitü'sünün bilimsel, tamamen yansız, özerk esaslar temelinde kurulması, çalışması ve araştırmalarda bulunması gerektiğini göstermektedir.
Nasıl bir enstitü modeli seçilmeli:
Bir kısım enstitüler hastane ile birliktedir. Yani yataklı tedavi hizmeti de verir. Bunlar; meslek hastalıkları hastaneleri, iş klinikleri gibi isimler altında faaliyet gösterirler. İtalya'da Üniversite bünyesindeki 26 adet Clinica Del Lavoro, Türkiye'de Meslek Hastalıkları Hastaneleri ve Bulgaristan'dakiler yataklı enstitü modellerine örnek olarak verilebilir.
Tedavi hizmeti vermeyen enstitüler; işçi sağlığı ve iş güvenliği enstitüleridir. Tahran, Bükreş, Kahire, Türkiye'de İSGÜM ve İsviçre'de bu tip enstitüler bulunmaktadır.
Ayrıca sadece belirli bir alanda hizmet veren enstitü modeli de bulunmaktadır: Pnömokonyoz, gürültü, vib-rasyon vb.
Bir kısım enstitüler ise tüm sağlık zararlılarını kapsar. Genellikle bu tip enstitüler çoğunluktadır.
Ülkemizde kurulmasını arzuladığımız enstitü çeşitli endüstri kollarını kapsayan, geniş faaliyet alanlarında çalışmalarını sürdürecek enstitü olmalıdır. TTB’nin dü-şündüğü bu enstitünün, Yataklı tedavi hizmeti vermeyen, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin genel sorunlarına müdahaleyi amaçlaması ihtiyaca daha uygun olacaktır.
Çalışanların Sağlık ve Güvenliği Enstitüsü’ nün Amacı
- Tüm çalışanların fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hallerini en yüksek düzeye getirmek ve bu düzeyi sür-dürmek.
- Çalışma ortamı ve çalışma koşullarının yol açabileceği sağlık sorunlarını ortaya koymak ve sağlığı boza-bilecek her türlü etkene karşı çalışanları korumaktır.
Bu amaç doğrultusunda çalışan toplum kesimlerinin sağlık seviyeleri yükselirken aynı zamanda gereksiz sosyo-ekonomik harcamalar da ortadan kalkacaktır.
Çalışanların Sağlık ve Güvenliği Enstitüsü’ nün Hedefleri
1-    İş kazaları ve meslek hastalıkları sayılarının en aza indirilmesi,
2-    Meslek hastalıkları tanılarının erken evrede konulması,
3-    İşle ilgili hastalıkların ortaya çıkarılması,
4-    Çalışma ortamının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi,
5-    İşyerlerinde teknik korunma önlemlerinin alınması ve kişisel koruyucular ekinliğinin-konforunun sağlanması,
6-    İşyeri hekiminin tıbbi ve tıbbi-teknik görevlerini yerine getirmesine destek sağlanması,
7-    İşyeri Ortak Sağlık Servisleri'nin kurulması ve yaygınlaştırılması,
8-    İşyerlerinde ilk yardım yapılanmasının sağlanması,
9-    Risk grupları (kadın işçiler, çocuk işçiler),
10-    Bilgi bankası ve bilgi iletişimi için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği.
Faaliyet Alanları
1- Eğitim        3- Araştırma
2- Hizmet sunumu    4- Veri bankası oluşturma
çalışmalarıdır.
1-    Eğitim
Enstitünün temel çalışma alanlarından birisidir. Eğitim çalışmaları multidisipliner anlayış içinde farklı meslek gruplarını kapsar.
a)    İşyeri hekimlerinin eğitimi
b)    İş güvenliği uzmanı, İşyeri hemşiresi, iş hijyenisti vb. eğitimi
c)        İşçi eğitimi
d)    İşveren ve yöneticilere yönelik eğitim
Ayrıca eğitim kapsamı içerisinde kitap, broşür, der-gi, afiş vb. yayınların yanı sıra bilimsel toplantılar da yapar.
2-    Hizmet sunumu
a) Tıbbi koruma
§    Enstitünün ambulatuvar ve laboratuar bölümleri çalışanların periyodik muayenelerine destek sağlar ve laboratuar hizmetlerini iş gücü kaybını en aza indirerek gerçekleştirir.
§    İşçi sağlığı ve iş güvenliği projeleri ve bunların uygulanma yöntemleri, işyeri hekimi-enstitü işbirliği içerisinde durum değerlendirme raporlarının hazırlanması konularında danışmanlık yapmak
§    İş kazaları, meslek hastalıkları iddialarında ekspertiz raporları hazırlamak, bilirkişilik yapmak
§    Tıbbi korumada sektörlere ve işyerlerine danışmanlık yapmak
§    İşçi işveren sendikalarına bu alanda bilimsel danışmanlık hizmeti vermek
b)    Teknik koruma
§    Çalışma ortamında bulunan sağlık risklerine karşı mücadele teknik korumanın temelini oluşturur.
§    Çalışma ortamında fiziksel (ses, vibrasyon, radyasyon vb), kimyasal (toz, zararlı kimyasal maddelerin MAC ve TVL değerlerinin, vb), ergonomik (ısı, radyan ısı, nem, esi ve ışık vb. ), biolojik ölçümler yapmak
§    Teknik korumada işçi ve işveren sendikalarına danışmanlık yapmak
§    İşletmelere dizayn ve çalışma evrelerinde danışmanlık hizmeti vermek
§    Kişisel koruyucuların seçiminde ve uygulanmasında danışmanlık hizmeti vermek
c) İşyerlerinde, kişi-iş uygunluğuna yönelik ergonometrik çalışmalar yapmak
3-    Araştırma Çalışmaları
§    Çalışma ortamına ve çalışanlara yönelik epidemiyolojik,
§    İş kollarına yönelik saha,
§    Meslek hastalıkları ve iş kazalarına yönelik,
araştırmaları yapmak ve bunlara destek olmak.
4-    Veri bankası oluşturulması
Endüstride kullanılan; yeni teknoloji, üretimde kullanılan kimyasallar, yeni maddeler ile ve bunların yol açtığı sağlık sorunlarına yönelik veri bankası oluşturmak
Enstitünün Kuruluş Çizelgesi
1    Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu 11 veya 13 kişiden oluşur. Yönetim Kurulunda Enstitüye katkı sunan örgüt temsilcileri, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı temsilcisi bulunur.
Enstitü başkanı aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanıdır. Başkan Enstitü geçici yönetim kurulu tarafından seçilir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında en az 10 yıl üniversitenin işçi sağlığı alanında veya bir enstitüde çalışmış ve bu alanda uzmanlığı belirgin olan adaylar arasından seçilen uzman bir hekimdir. 5 yıl için seçilir. Diğer üyeler iki yıl için seçilir. İstifa halinde yeniden seçim yapılır.
2    Bilimsel Konsey
Başkan: Bu alanda uzman hekim
Genel Sekreter: Bu alanda uzman hekim
Tıbbi Başkan Yardımcısı: Bu alanda uzman hekim
Teknik Başkan Yardımcısı: Bu alanda uzman
mühendis
İdari Başkan Yardımcısı: Yönetim Müdürü
İlgili Tıbbi ve Teknik 2 Bölüm Şefi
İş Psikolojisi Laboratuar Şefi
Genel Sekretere Bağlı Kuruluşlar
Sekreter
Kütüphane Basın Yayın İletişim
İş Psikolojisi
Epidemiyoloji ve Biometri
İç ve Dış Ensttitü ve Bilimsel Kuruluşlarla ilişkilerin
sağlanması (EMS, ENSOP, ILO, WHO, vb.)
Kadın işçileri, çocuk işçileri bölümleri ve gerekli
görülecek lokal bölümler
Tıbbi Başkan Yardımcısı: Bu alanda en az 5 yıl
çalışmış uzman hekim.
Tıbbi Bölümler    Konsültan Uzmanlar
Eğitim Uzmanları    Kadrolu Uzmanlar
3    Tıbbi Laboratuvarlar
1.    Biyokimya    7.Solunum Fonksiyonları
2.    Bakterioloji    ve Kan Gazları
3.    Röntgen, US, BBT    8. EEG ve EMG
4.    Alerji             9. Psikoteknik
5.    Kardiyoloji    10. Hayvan Deney Lab
6.    Hematoloji    11. Ultramikroskopi
4    Diğer Laboratuvarlar
İş hijyeni ve mineroloji laboratuarı, toksikoloji laboratuarı, atomik absorbsiyon, gaz kromotografisi, analitik toksikoloji, toz ölçümü, gravimetrik sayım, kimyasalların MAC ve TLA ölçümleri, ortam analizleri
Ayrıca bu laboratuara bağlı amblatuar bölümleri.
1.    İş Fiziği Laboratuarı
2.    İş Hijyeni ve Mineroloji Laboratuarı
3.    Toksikoloji Laboratuarı

Yararlanılan Kaynaklar:
1-    Çalışanların Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (ÇASAGEN) Dr. Haldun Sirer, Dr. Hilmi Sabuncu, Dr. Turhan Akbulut
2-     Çalışanların ve Çevresinin Sağlık ve Güvenliği Enstitüsü Avan Projesi Dr. Haldun Sirer, Dr. Nazif Yeşilleten, Dr. Yıldız Bilgin, Dr. Yurdanur Baykal

İçincekiler