........ PRATİSYEN HEKİMLİK VE İŞÇİ SAĞLIĞI İŞYERİ HEKİMLİĞİ

Pratisyen Hekim Kolu

Dergimizin Ocak 2000 1. sayı sayfa 37’de Pratisyen Hekim Kolu imzalı “Pratisyen Hekimlik ve İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği” yazısının teknik nedenlerle eksik basıldığı MSG Dergisi Yayın Kurulu tarafından tespit edildi. Yazının orjinal haliyle tekrar basılması uygun görüldü.

Dünya Sağlık Örgütünün 2000 yılı sağlık hedefi tüm toplumu kapsayacak bir ilk basamak sağlık örgütlenmesinin vazgeçilmezliği ve özellikleri ile ilgili değerlendirmelerden oluşmaktadır. Çağdaş sağlık anlayışı ilk basamak sağlık hizmetlerinin bütüncül, sürekli, sürdürülebilir, kapsayıcı önceliklere yoğunlaşan sağlığın korunup geliştirilmesi hedeflerine yönelik olarak tanımlanmaktadır. Sağlık anlayışına uygun olarak örgütlenmeli ve hizmet sunabilmelidir.
Bu anlamda çalışanların sağlığı ve çalışanlara yönelik sağlık hizmetlerinin işyeri düzeyindeki örgütlenmesi yukarıdaki ilkelere ve anlayışa uygun olarak yapılmalıdır. Yani işçi sağlığı ve işyeri hekimliği hizmetleri
§    Kapsayıcı Hizmetler: Tüm çalışanları ve ortamı
§    Bütüncül: Çalışanlara yaşamlarının ve çevresinin bütünlüğü içerisinde hizmetler sağlığın korunup geliştirilmesi tedavi ve rehabilite edici hizmetler kapsamında değerlendirilebilmeli. Hizmet ihtiyaçları bunu göz önünde bulundurarak düzenlenmelidir.
§    Süreklilik ve Ulaşılabilirlik: Fiziki, coğrafi, sosyal, ekonomik, kültürel ve yönetsel engellerle karşılaşmadan her zaman sürdürülebilir olmalıdır. Yani sağlam ve yeterli finans kaynakları, uygun insan gücü araç gereç donanımı, örgütlenme modeline ve yönetsel özelliklere sahip olmalıdır.
§    Çağdaş sağlık hizmetlerinin bu özellikleri ile yürütülebilmesi için sağlık hizmetlerinin sektörler arası işbirliği içerisinde bir ekip hizmeti olarak yürütebiliyor olması da bir başka temel ihtiyaç ve zorunluluktur.
TTB 47. Büyük Kongresinde Temel sağlık hizmetleri kapsamında birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde değerlendirilen İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Hizmetleri, bu kapsam ve olanaklarından yoksun gözükmektedir. En azından uygulama düzeyinde durum böyledir. Bu nedenle işçi sağlığı ve işyeri hekimliği hizmetleri tüm toplumu kapsaması gereken temel sağlık hizmetlerine dayalı birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde entegre edilerek yürütülmelidir.
Bugün ülkemizde ilk basamak sağlık hizmetlerinin istenilen nitelik, kapsayıcılık içerisinde yürütülmediği açıktır. Pek çok neden içerisinde temel eksiklerden bir tanesi de sağlık insan gücünün nicelik ve nitelik olarak yetersizliğidir.
TTB-Pratisyen Hekimler Kolu olarak bu alandaki hekimlerin sorumluluklarının, sorunlarının farkında olarak çalışmalar yapmaktayız. 1990’lı yıllardan itibaren ülkemizde pratisyen hekimlerin bu alanı isteyerek seçmemeleri ve bu alanın ihti-yaçlarına uygun mesleki donanıma ve özelliklerine sahip olmamaları ilk basamak sağlık hizmetlerini olumsuz etkilemektedir. Genel pratisyenliğin ayrı bir tıp disiplini olarak kabul edilmesi ve pratisyen hekimlerin mesleki kimliklerinin geliştirilmesi için çaba harcıyoruz. 1998’de kurulan TTB Genel Pratisyenlik Enstitüsü, bu programı ön hazırlıklarını tamamlayarak eğitici eğitimi programlarına başlamış durumdadır. Eğitimin temel konularından birisi de temel sağlık hizmetlerinin ana unsurlarından biri olan çalışanların sağlığı konusunda pratisyen hekimlerin bilgi beceri ve tutumlarının geliştirilmesine yönelik modül olacaktır. Bu konuda modülün hazırlık sürecinde olduğu gibi uygulama sürecinde de işyeri hekimliği ve işçi sağlığı kolu ile işbirliğinin önemli olduğu açıktır.
Özetle;
İşyeri hekimliği ve işçi sağlığı hizmetleri:
§    Temel Sağlık hizmetlerinin temel parçalarından biri olarak tekelden yürütülen ilk basamak sağlık hizmetleri ile entegre edilmelidir.
§    Sektörler arası işbirliği ve ekip çalışması anlayışı ile yeniden düzenlenmelidir.
§    TSH’ne dayalı ilk basamak sağlık hizmetlerinin temel özellikleri nedeniyle hekimler ve diğer personel tam gün çalışmalıdır.
§    Bu alanın ilk basamak sağlık hizmetleri de Genel Pratisyenler tarafından yürütülmelidir.
§    Alana ilişkin sürekli eğitimler geliştirilerek sürdürülmelidir.

İçincekiler