Tıbbi bir malzeme zannedildiği ve araştırılıp doğrulatılmadan haber yapıldığı için kamuoyuna “anne karnında unutulan amniyotik bant” olarak yansıyan ve yanlışın sürdürülmesi sonucu hekimlerin hedef gösterildiği olayda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin şikâyeti üzerine STAR TV ve TGRT’ye uyarı cezası verdi.

1 Aralık 2018 tarihinde söz konusu kanallarda yer alan haberleri değerlendirmeye alan RTÜK, haberlerin hekimlik mesleğinin itibarına zarar verecek nitelikte olduğu tespitini yaptı ve toplumun bilgi edinme hakkına hizmet etmesi gereken medya organlarının, haber içeriklerini oluştururken haberin doğruluğunu detaylı olarak araştırmasının sorumlu yayıncılık gereği olduğunu vurguladı.

Haberin asılsız ve yanlış olduğu, doktorların zan altında bırakıldığı, haberde geçen “amniotik bant”ın tıbbi bir rahatsızlık olduğu, yayıncı kuruluşun haberi yaparken uzman görüşü almadığı sonucuna varan RTÜK, TTB’nin 4 Aralık 2018 tarihli RTÜK başvurusu ile birlikte değerlendirildiğinde, haberlerde 6112 Sayılı RTÜK Yasası’nın 8. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendinin ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi.

Yasanın ilgili bendi şunu içeriyor:

“Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz; haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez; görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur.”

RTÜK’ün kararı için tıklayınız.