Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili olarak, 5'i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davanın bugün (9 Temmuz 2018) gerçekleştirilmesi beklenen karar duruşması, üye hâkimlerden birinin ani gelişen rahatsızlığı nedeniyle ertelendi. Kararın 11 Temmuz 2018 Çarşamba günü açıklanacağı belirtildi.

Karara tepki gösteren aileler önce salonu boşaltmak istemediler. Aileler daha sonra mahkeme salonu önünde oturma eylemine geçti.

Davayı izlemek üzere Soma’da bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Heyeti burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Heyette, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Mübetcel İlhan, İzmir Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Funda Obuz, İTO Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Fatih Sürenkök ve Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran yer aldılar.

Açıklamayı yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman şöyle konuştu:

“Bu facia göz göre göre gelmiştir. En temel neden kamusal denetimin gerektiği gibi yapılmamasıdır. Türk Tabipleri Birliği başından itibaren bu davanın takipçisidir. Bu çabanın ve emeğin tek bir amacı vardır. Benzeri faciaların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbir alınmalı, dersler çıkarılmalıdır. Bu dava Türkiye tarihine geçecek bir davadır. TTB olarak şu ana kadar olduğumuz gibi, davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”